Yoga Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir (Thomas William Rhys Davis, William Stede, Pali-English dictionary). Çok eski bir tarihe sahip olan yoga, fiziksel ve zihinsel iyilik halini arttırmak için yapılan hareket, nefes çalışmaları ve meditasyon içeren egzersiz şeklidir. Amacı zihin ve bedende farkındalık, odaklanma, rahatlama yaratmak, daha fazla anda olabilmeyi sağlamaktadır. Yoga yapmanın beden ve ruh sağlığına pek çok yönden fayda sağladığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Günümüzde çeşitli yoga uygulamalarının ve videoların bulunması yoga pratiklerine erişilmesini ve uygulanmasını kolaylaştırmaktadır.
Yoga yapmanın ruh sağlığında kanıtlanan olumlu etkileri;
- Stres ve kaygıyı azaltır
- Egzersiz bitiminde rahatlamış ve sakin hissettirir
- Yogada yapılan hareketleri pek çok kas grubunu çalıştırır ve esnekliği arttırır bu sayede yoga yapan kişilerin uyku düzeninin ve kalitesinin artması sağlar
- Yoga pratikleri depresyon ve bağımlılık tedavisi gören kişilerin tedavilerine yardımcı olduğu ve depresyon semptomlarına ve somatik semptomlarına iyi geldiği bilinmektedir.
Yoga pratikleri her yaş grubunda uygulanabilmektedir, yoga yapmak için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.
- Yoganın genç ve yaşlı insanlar arasında ruh sağlığı üzerindeki etkisini bulmak için Japonya’da bir çalışma yapılmıştır. Sonuçlara baktığımızda yoga yapan kişilerin kaygı puanında azalma görülmüş, yoganın kaygı azaltma üzerinde hem kısa hem de uzun vadeli etkisi olduğunu bulunmuştur. Böylece yoganın her iki grupta da ruhsal dengeyi sağlamada yardımcı olduğu görülmüştür.
- Yoga ve depresyon ilişkisini inceleyen alkol bağımlısı olan katılımcılarla yapılan bir çalışmada nefes çalışmalarını içeren Sudarshan Kriya yoga türü uygulandı. Yapılan iki haftalık pratikten sonra katılımcıların depresyon belirtilerinin önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir.
- Yoga ve stres seviyesi ile ilgili yapılan bir çalışmada düzenli olarak yoga pratikleri yapan kişilerin birincil stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonu seviyesini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. 3 aylık yoğun yoga eğitimine katılan 24 kadın katılımcıyla yapılan bir çalışmada kortizol seviyelerinde önemli ölçüde bir düşüş olduğunu; stres ,kaygı, kronik yorgunluk ve depresyon semptomlarının önemli ölçüde azaldığı görülmüştür.
- Yoga ve kaygı bozukluğu ile ilgili yapılan bir çalışmada kaygı bozukluğu teşhisi konulmuş olan 34 kadın 2 hafta boyunca haftada iki kez olmak üzere yoga derslerine katılmıştır, çalışmanın sonuçlarına baktığımızda yoga yapan kadınların kaygı düzeyinin yapmayanlara kıyasla önemli ölçüde azaldığını gösterilmiştir. Bir başka çalışmada ise travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konulmuş olan 64 kadın katılımcı 10 haftalık yoga programına katılmıştır, yoga programına katılan kadınlarda katılımcıların %52’sinde TSSB belirtilerinde iyileşme görülmüştür.
(Referans kısmından yukarıdaki çalışmalara ulaşabilirsiniz. )
Yoga pratiklerinin ruh ve beden sağlığımıza olan katkısı oldukça büyük ve her yaş grubu tarafından uygulanabilmektedir, bu yüzden bir haftalık çizelge hazırlayarak boş olan vakitlere yoga pratikleri koymak hayatımızda ruh ve beden sağlığımıza pek çok fayda sağlayacaktır.
Kaynakça:
Vedamurthachar A., Janakiramaiah N., Hegde J., Shettyn T., Subbakrishna D., Sureshbabu S., Gangadhar B. (2006). Antidepressant efficacy and hormonal effects of Sudarshana Kriya Yoga (SKY) in alcohol dependent individuals. Journal of Affective Disorders, 94(1-3):249-53.
Michalsen A., Grossman P., Acil A., Langhorst J., Lüdtke R., Esch T., Stefano G., Dobos G. (2005). Rapid stress reduction and anxiolysis among distressed women as a consequence of a three-month intensive yoga program. Med Sci Monit, 11(12):CR555-561.
Smith C., Hancock H., Mortimer J., Eckert K. (2007). A randomized comparative trial of yoga and relaxation to reduce stress and anxiety. Complement Ther Med, 15(2):77-83.
Javnbakht M., Kenari R., Ghasemi M. (2009). Effects of yoga on depression and anxiety of women. Complement Ther Clin Pract, 15(2):102-4.
Kolk B., Stone L., West J., Rhodes A., Emerson D., Suvak M., Spinazzola J. (2014). Yoga as an adjunctive treatment for posttraumatic stress disorder a randomized controlled trial. J Clin Psychiatry, 75(6):e559-65.