Yılbaşı yaklaşıyor. Çoğu insan için yeni yıl yeni bir sayfadır. Yeni kararlar alır, geleceğe dair planlar yapar, hediyeleşir ve doyasıya eğleniriz. Sevdiklerimizle birlikte olmak, yemekler yapmak soğuk kış günlerinde içimizi ısıtır. Her yıl sabırsızlıkla yılbaşı geleneklerini yapmak için bekleriz. Fakat, görünen o ki yeni yılın gelmesini, yaşanan pandemiden ötürü diğer yıllardan farklı kutluyor olacağız. Yılbaşını çeşitli nedenlerden ötürü de yalnız kutluyor olabilirsiniz. Şunu bilin ki sadece siz değil, milyonlarca insan belki de bu yılbaşını sevdikleri ile geçiremeyecek. Evet, her ne kadar bu yılbaşı diğerlerinden farklı olsa da bu durumu kendi lehimize çevirebiliriz.


Öncelikle, hepimizin aşina olduğu “Yılbaşını nasıl geçirirsen tüm yılın öyle geçer.” cümlesidir ve sık sık duyarız. Literatürde henüz üzerine araştırma yapılmamış bu cümle, yıllardır süre gelen bir batıl inançtan ibaret. Ne yazık ki bazılarımızın kulağında ister istemez yankı yapıyor. Özellikle de konu yalnızlıksa. İnsanlar yalnızlık düşüncelerini ve duygularını kaygı, korku, utanç ve çaresizlik gibi kelimelerle tanımlarlar. Güçlü olan bu duygular düşüncelerimizi ve davranışlarımızı da etkiler. Peplau ve Perlman ( 1982) yalnızlığı, kişinin yeterli düzeyde sosyal ilişki içinde olamaması sonucu yaşamında hissettiği boşluğu tanımlayan hoş olmayan bir duygu durumu olarak tanımlamıştır. Yalnızlık, bireyin içinde nasıl hissettiği ile ilgilidir. Fakat bu duygu durumunu aşmak için uzmanlar şükretmenin (minnet duyma) altını çiziyor. Şükran duygusu pozitif psikolojide önemli bir yere sahip. Bu duygu, yakınlık kurmayı, sosyal ilişkilerimizdeki güveni ve en önemlisi de mutluluğumuzu etkilemektedir (Bono ve diğerleri, 2012). Bu yılbaşında yalnızlık duygusunun üstesinden gelmek için sahip olduğumuz tüm şeyler için şükran listesi oluşturmakta fayda var. 


Düşüncelerimiz davranışlarımızı etkiliyor. Bu yüzden işe ilk önce düşüncelerimizi değiştirmekten başlayabiliriz. Yalnızlık düşünceleri çoğu zaman şu şekildedir:


“Yalnız olursam mutsuz olurum.”

“Hep yalnızlık çekeceğim.”

“Yalnız olduğum için kaybediyorum.”

“Yalnız kalmaya dayanamam”


Bu düşüncelere sahipseniz gelin bu düşüncelere farklı açıdan bakalım. Yalnız olduğunuz için mutsuz olmanız gerekmez. Bazen yalnızlık bizler için avantajdır. Özellikle bu yılbaşı tatilinde ertelediğiniz hobilerinizi yapmayı sevdiğiniz yemekleri hazırlamayı, müzik listenizi tekrar gözden geçirmeyi veya film izlemeyi deneyebilir, yeni bir kitaba başlamanın verdiği heyecanı hissedebilirsiniz. Kendinize hoşunuza giden şeyleri yapmak için zaman ayırın. Ayrıca, yalnız kalmayı sevmiyor olabilirsiniz ve bu yüzden yalnız olduğum için kaybediyorum düşüncesi mantığa ters düşüyor. Psikolog Leahy, (2012) yalnızlığın duruma göre değişebilir olduğunu ve unutulmaması gereken şeyin ise yalnızlığın da bir durum olduğunu belirtiyor. Yapılan çalışmalara göre insanların %45’i yalnızlık geçiriyor.  


Yalnızlık duygusuna iyi gelen başka bir şey ise Öz-Şefkat. Öz-şefkat, kişinin kendisi ile anlaşması dost olması ve kendisini sevme yeteneğidir (Neff, 2003). Öz şefkat, motivasyonumuzu, mental, fiziksel sağlığımızı ve özgüvenimizi artırır (Thornton,2011). Öz şefkat için en önemli nokta ise kendimize, kendimizin en yakın arkadaşı olduğunu hatırlatmak ve sevgi göstermektir. Eminim yeni yıl öz-şefkatimizi geliştirmek ve yalnızlığın üstesinden gelmek için büyük bir adım olacaktır. 


Aklımızdan çıkarmayalım ki; kendimizin en yakın arkadaşı yine bizleriz. Yılbaşı da bize iyi gelecek en özel günlerden bir tanesi. Kendinizi olabildiğince şımartmaya özen gösterebilir, yalnızlığı bir avantaja çevirebilirsiniz. Bununla birlikte, çevrimiçi olabileceğiniz etkinliklere katılıp, sevdiklerinizle çevrimiçi partiler düzenleyebilirsiniz. Böylece, sosyal iletişiminiz artarken yeni yılın ilk günlerine sağlıklı adımlar atarak başlamış olursunuz. 2021 size bol mutluluk ve sağlık getirsin. Mutlu yıllar!


Kaynaklar:

Bono, Giacomo & Emmons, Robert & Mccullough, Michael. (2012). Gratitude in Practice and the Practice of Gratitude. Positive Psychology in Practice (pp.464-481

 10.1002/9780470939338.ch29.

Leahy, R., L., (2017). Living with Loneliness: Seven steps to freeing yourself from being lonely.Psychology today.  

Neff, K. D. (2003). Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind to Yourself.An imprint of harper collin publishers.

Peplau, L. A., & Perlman, D. (1982). Perspectives on loneliness. In L. A. Peplau & D. Perlman (Eds.), Loneliness: A sourcebook of current theory, research and therapy. (pp. 1-18). New York: John Wiley and Sons

Thornton, Lucia. (2011). Self-Compassion: A Prescription for Well Being. Imprint. 58. 42-45.