2020 yılı birçoğumuz için kolay geçmedi. Yeri geldi üzüldük, yeri geldi kaygılandık… Hatta öyle zamanlar geldi ki birkaç sokak ötede oturan sevdiklerimize bile hasret kaldık… Ancak iyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bıraktık. Yeni yıla bu kadar az kalmışken gelin biraz kalplerimizi ısıtalım, umutlarımızı yeşertelim, yeni yıla umut dolu filmleri izleyerek girelim. Sizler için derlediğimiz bu keyifli filmlere birlikte göz atalım. İyi seyirler…

GRİNÇ (THE GRINCH)

\"\"

Who Köyü’nün tepesinden bir mağarada köpeğiyle beraber yaşayan Grinch oldukça huysuzdur. Tam da istediği gibi köylülerden uzakta, yalnız bir hayat kurmuştur. Tahammül edemediği birçok şey vardır elbette. Ama bunlardan en sıkıcı olanı büyük bir coşku ile kutlanan yılbaşılardır. Şansa bakın ki bu sene Who Köyü’nde şimdiye dek görülmemiş büyüklükte bir yılbaşı kutlaması yapılacaktır. Grinch bunu engellemek için elbette elinden geleni ardına koymayacaktır…

İzlerken eğleneceğiniz bu film bir yandan da sizi düşündürecek… Sevgi neydi? Çatık kaşları, yalnızlığı ve huysuzluğu ile bilinen kişilerin kalbinin derinliklerinde acaba neler saklı?  Sevmek, sevilmek, karşıdakini olduğu gibi kabul etmek zor mu? 

 

KUTUP EKSPRESİ (THE POLAR EXPRESS)

\"\"

İçindeki çocuğu hala kaybetmemiş olanlar için harika bir animasyon. 2004 yılında gösterime giren bu animasyon film, sizi alıp başka diyarlara götürecek türden. Mucizelerle dolu bir tren ile Noel Baba’nın yaşadığı yer olan Kuzey Kutbu’na doğru yola çıkan bir çocuğu oldukça ilginç sürprizler beklemektedir. 

Kutup Ekspresinin eğlenceli konusunun yanı sıra çok değerli bir mesajı da şöyle; inandığımız şeylerden vazgeçmek yerine onlara ulaşmak için çabalamak en doğrusu. Ulaşamayacağımızı düşündüğümüz hayallerimiz ancak gayretlerimiz ve doğru zamanın gelmesi ile gerçekleşecektir…

 

EVDE TEK BAŞINA (HOME ALONE)

\"\"

1990 senesinde vizyona giren evde tek başına serisinin ilk filmi o kadar büyük ilgi görmüştür ki ikinci, üçüncü hatta dördüncü serisi dahi çekilmiştir. Evde tek başına, genel olarak evin en küçük oğlan çocuğu olan Kevin’in yaramazlıklarını ele alıyor. İlk filmini ele alırsak; Kevin yılbaşı için tatile çıkan ailesi tarafından evde unutulmuştur. Evde tek kalmış olan Kevin yalnızlığının tadını çıkarırken, eve giren iki hırsıza oynayacağı haylaz oyunlarla günlerini gösterecektir. 

Bu seride eğlence ve maceranın yanında başka önemli değerler de ortaya çıkıyor; Aile hayattaki en kıymetli şey. Ailenin bütünlüğü ve aile sevgisi en büyük zenginlik aslında… 

 

ŞAHANE HAYAT (IT’S A WONDERFUL LIFE)

\"\"

1946 yılında vizyona girmiş bir başyapıt. Belki de yılbaşı temalı film denilince akla gelen ilk filmdir Şahane Hayat.  Yılbaşı güzeldir, ancak bu sefer George Bailey için aynı şey söz konusu değil. İş ve ev hayatındaki sorunlardan  yılmış olan George Bailey intihar edecekken koruyucu melek Clarence yetişir. İntihar fikrini değiştirmesi için, Clare George’a minik bir oyun oynayacaktır. 

Hayatın içinde birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Bu zorluklar bizi zaman zaman ne yazık ki depresif duygu ve düşüncelere sürüklüyor. Bu filmde de iş problemlerinin getirdiği depresif duygularla boğuşan Goerge intihar girişiminde bulunuyor. Oysa sonradan kendine bir şans tanıması gerektiğini, hayatın aslında daha keşfedilmemiş birçok anlamla dolu olduğunu fark ediyor. Peki  bunu nasıl anlıyor? İyi seyirler…

NOEL GÜNLÜKLERİ (THE CHRİSTMAS CHRONICLES)

\"\"

Kate ve Teddy Noel’i her sene bütün coşkusuyla kutlayan bir ailede büyümüşlerdir. Ancak babalarının ölümünün ardından Teddy, Noel ruhunu kaybeder. Ne kendine ne de Noel Baba’ya inanmaktadır. Kate’in ise Noel Baba’nın varlığına ve Teddy ile eski kardeşlik ilişkisini kazanmaya olan inancı tamdır. Annelerinin Noel arifesinde çalışmak zorunda kalmasının ardından evde yalnız kalan iki kardeş hem inançlarını tazeleyecek hem de ilişkilerini yeniden düzelteceklerdir. Siz de bu filmi izledikten sonra belki Noel Baba’ya değil ama kendinize ve neler yapabileceğinize inanabilirsiniz. 

Tam bir aile filmi olan “The Christmas Chronicles”, her yaştan insanın sevebileceği sımsıcak ve umut dolu bir hikaye sunuyor. Oldukça eğlenceli sahnelere de sahip olan bu film, 2021 yılına dair umutlarını tazelemek isteyenler için güzel bir yılbaşı aktivitesi olabilir.

 

ELF 

\"\"

2002 yılında vizyona giren Elf, yılbaşı akşamını ailece bir film keyfi ile değerlendirmek isteyenler için iyi bir seçim olabilir.  Evlatlık edinilerek Kuzey Kutbu’nda büyütülmüş olan Buddy kendisinin aslında bir insan olduğunu öğrenir. Babasını aramak için New York’a giden Buddy insanların Noel’e karşı heyecanlarının ve inançlarının oldukça az olduğunu fark eder. 

Elf, Eğlenceli ve komik taraflarının yanında, birkaç güzel noktaya daha değiniyor. Sevginin, inancın gücünü gösteriyor bizlere.  Hayatın telaşında, işlerin yoğunluğunda kendimize ve sevdiklerimize vakit ayırmayı ihmal ediyoruz, hiç farkında olmadan. Ancak bazen bir durup dinlenmek, biraz nefes almak, kendimize ve sevdiklerimize vakit ayırmak belki de en ihtiyacımız olan şey…

 

KLAUS

\"\"

En iyi animasyon film dalında adaylığı bulunan 2019 yapımı Klaus filmi, Noel Baba efsanesinin çıkış noktasını anlatmaktadır. Jesper, şımarık, bencil ve keyif düşkünü bir gençtir. Babası tarafından cezalandırılarak çok uzak bir kasabaya postacı olarak gönderilir. Geldiği kasabada, halk birbirine düşmandır, kimse birbirini sevmemekte ve saygı duymamaktadır. Jesper’ın eve dönebilmesi için tek çıkış yolu iletişimden son derece uzak olan bu halkın 6000 adet mektup yazmasını sağlamaktır. Ormanın derinliklerinde yaşayan Klaus ise evinin her köşesi oyuncaklarla dolu olan ama yalnız ve yas tutan bir ormancıdır. Bu iki karakter birbiriyle tanışınca neler olacak dersiniz? 

Film ilerledikçe, bencil bir gencin, düşünceli birine, şiddet yanlısı halkın ise etraftan iyilik gördükçe nasıl olumlu yönde değiştiğini kademeli bir şekilde seyrediyoruz. Takım çalışmasının önemi, iyilik ve yardımseverlik temalarının hakim olduğu bu sevimli film, 7 yaş ve üzeri tüm yaş grubuna  hitap eden keyifli bir yılbaşı gecesi filmi olacaktır.

 

YİNE NOEL! (JUST ANOTHER CHRISTMAS!)

\"\"

İki çocuğu ve eşiyle mutlu bir hayat süren Jorge, Noel gününde doğmuş olmasının da etkisiyle Noel’lerden nefret eder. Yalnızca ailesi için kutladığı bir Noel arifesinde başına oldukça ilginç bir olay gelir ve bir sonraki Noel’e uyanır. Her senenin yalnızca Noel günlerine sıkışıp kalmışken yılın geri kalanında neler olduğunu ise hatırlamaz. Bu deneyim Jorge’un hayatta nelerin önemli olduğunu anlamasını sağlayacaktır. Film, yalnızca bir Noel komedisi değil, aynı zamanda oldukça düşündürücü. Hatırlamadığımız tek bir gün olmasa dahi bazen ne kadar şeyin öncesinden farklı olduğunu görüyor ve hangi noktada işlerin değişmeye başladığını bulamıyoruz. Bir de her yıl yaşamımıza yalnızca bir günlüğüne tanıklık edebilsek belki de hepimiz geçirdiğimiz değişim karşısında şaşkınlığa kapılacağız. Önlemenin mümkün olduğu hataları yaptığımızı fark edecek, zamanı nasıl değerlendirdiğimizin önemini anlayacağız. İşte bu film, bize tam da bu duyguları yaşatıyor. Bazı platformlarda 13 yaş üzeri olarak gösterilen Yine Noel, zaman zaman hüzünlü zaman zaman eğlenceli sahnelerle izleyicilerine keyifli bir deneyim sunuyor.

 

ŞAKRAK JANGLE’NİN NOEL SERÜVENİ (JINGLE JANGLE: A CHRISTMAS JOURNEY)

\"\"

2020 yapımlı bu yeni film izleyenleri çok eğlendirecek. Film, yaratıcı bir oyuncakçı ve “çatlak” ama bir o kadar da zeki torununun maceralarını anlatıyor. Her şeyin berbat gittiğini düşünen oyuncakçı, icat edecekleri mucize oyuncakla bakalım işleri yoluna koyabilecek mi?

Hepimizin hayatında her şeyin berbat gittiğini düşündüğü zamanlar olmuştur. Düştüğümüz zaman ayağa kalkabilmek, yaralarımızı sarabilmek her zaman da kolay olmaz elbette. Bazen kendi yaralarımızı kendimiz sararak devam ederiz yolumuza, Bazen ise düştüğümüzde elimizden tutan, cesaret veren, sevgisini gösteren insanlar varsa, ne mutlu bize… 

 

ÇILGIN AİLE YILBAŞI TATİLİNDE (NATIONAL LAMPOON’S CHRİSTMAS VACATION)

\"\"

Yılbaşı vakti gelmiştir. Clark ve ailesi hazırlıklarını yapmaktadır, ama şansızlık peşlerini asla bırakmaz. Ardı sıra gelen şanssızlıkların en büyüğü hem Clark’ın hem de eşi Ellen’in anne ve babasının Noel için onlara gelecek olmasıdır.  Dünürler tanıştıkları ilk günden beri birbirinden nefret etmektedir. Clark ve Ellen’in bu yılbaşında verecekleri mücadeleyi eğlenceli bir şekilde anlatan film, vizyona girdiğinde çok büyük ilgi görmüştür. Bu başarılı film sizleri eğlendirirken aile bağlarının değerini de gösteriyor olacak. nefretin yerini sevgiye bırakışını keyifle izleyeceksiniz…

Sonuna kadar okuyan film meraklılarına sevgilerimizi sunuyor; öyle şeyler yalnızca filmlerde olmaz diyoruz. Umut, sevgi, huzur ve sağlık dolu bir yıla girmek dileğiyle.

Bu yazıyı kolektif emekleri ile oluşturan değerli gönüllülerimiz Sena Sarpdağ, Kardelen Yıldız ve İlkim Ağlayan’a teşekkürlerimizle.