Yeni yıl, içinde yeni başlangıçları, yeni umutları, yenilenmeyi, hevesleri barındırıyor. Yeni yıla girmeden önce bir iç değerlendirme yapıyoruz. Geçen yılımızı düşünüyoruz. Yeni yıla girerken yeni kararlar almamız gerektiği, bir yıla nasıl girdiğimizin çok önemli olduğu gibi inançlarımız var. Peş peşe verilen yeni kararlar sıralanıyor.


Karar; bir iş, bir sorun karşısında düşünülerek sonuca bağlanması için verilen kesin yargılardır. Yeni kararlar umut dolu bir içtenlikle veriliyor. Kimimiz bıkmışızdır, kimimiz değişmeye şartlarız kendimizi. Kimimiz hayal kurarız yeni kararlar alırken, hayallerimize giden yoldur kararlarımız. Yaşamlarımızı iyileştirmek, keyifli bir yıl geçirmek isteriz. Bir farkındalık ve düşünme sonucu kararlar alınır. Fakat bazen aldığımız kararları uygulamaya geçirmek kolay olmayabiliyor. Erteleme, motivasyon kaybı, bağımlılıklar, sıkıntı, endişe, gereğinden fazla uyuma alınan kararların gerçeklikten uzak olması gibi etkenler kararlarımızı uygulamamıza engel olabiliyor. Bir eylemi başlatmamızda, eylemin kendisi, eylemin sonuçları, eylem için harcanacak çaba ve devam etme motivasyonu önemlidir. Bunlar zihnimizde çatışma yaşadığı zaman zıt bir yöne çekilebiliriz. Bunun yanında bilmemiz gereken bir şey daha var; bir günde kararlarımızı gerçekleştirmemiz sadece bizim için değil, dünyadaki birçok kişi için zordur. Hangi adımlar kararlarımızı uygulamamamız için bize yardımcı olur? Gelin beraber göz atalım.


Hedeflerimiz neler? Tanımlarını yapıp yazalım. Neye ne kadar ihtiyacımız olduğunu belirleyelim.

İlk olarak yapacağımız işin iyi yanlarına bakıp, sonra zannettiğimiz kadar iyi olmayacak yanlarına bakalım. Aynı şekilde bu işi yapmayacağımız zaman iyi yanlarına bakıp, sonra yapmadığımız zaman o kadar da iyi olmayacak yanlarına bakalım. Bu, kararımızı dengeleyip istikrarlı olmamıza yardım eder. Karar dengesini görmemizi sağlar.


Kararlarımızı uygulamaya geçirmede yardımcı olacak bir diğer nokta ise uygulamamıza sosyal bir yön eklemektir. Bunun bir örneği de sevdiğimiz arkadaşlarımızı yanımızda bulundurmak olabilir.

Bilinenin aksine dikkatimizi kısa sıralığına bölmek dikkatimizi tekrar toplamamıza yardımcı olabilir.

Duygularımızı kullanmak, kararlarımızı uygulamaya dökmek için yine önemli bir etkendir. Mutluyken yaptığımız işler bize daha keyifli gelebilir.


Zihnimizde yapacaklarımızı canlandırmak işimizin üstesinden kolayca gelmemize yardım eder. Burada önemli olan fiziksel olarak yapacaklarımızı ayrıntılı bir şekilde hayal etmektir. 


İhtiyacımız olan bir şeyi, kararlarımızı uygulayabildiğimiz zamanlarda, ödül olarak kullanmak motive olmamıza yardım eder. Eğer ki kahve, kendimize ayırmak istediğimiz vakit gibi isteğimiz varsa işimiz bitince ödül olarak kullanabiliriz.


Kabul etmek değişimi kolaylaştırır. Öz benliğimizin farkında mıyız? Başardığımız işleri düşünelim. Nasıl başardık? Hangi yöntemler işe yaradı? Hangi yöntemler işe yaramadı? Geçmiş deneyimlerimiz bize yol gösterir.


Çevremizde önleyici değişiklikler yapmak işimizi kolaylaştırır. Örneğin bilgisayar bağımlısı bir kişi bilgisayarını ne kadar ulaşılmaz yere koyarsa, Diyete başlayan kişinin, diyetine uygun olmayan yiyecek, içeceklere ulaşımı ne kadar zor olursa kararlarını uygulama süreci daha kolay gerçekleşir. Hazır olduğumuzu fark ettiğimiz an, harekete geçme planına sadakatimiz artar.

 

Dilerim ki yeni yılda hepimizin, kendimize yararı olacak kararları uygulamaya dökme motivasyonu artar. Kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın :) 

 

 

Tavsiye kitap;

Motivasyon Rehberi (Psikonet yayınları)

Mutlu, sevgi dolu yıllar dilerim.