Gençlik; enerji, heyecan ve yenilik demek. Biz de 19 Mayıs Gençlik Haftası’na özel yaptıkları çalışmaları ile başarılarından söz ettiren ülkemiz gençlerinden beşinin hikayelerine yer verdik.

Mizgin Ay

Mizgin Ay 20 yaşındadır ve 2017 Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası’nda Kadınlar 100 metrede altın ve 200 metrede bronz madalya kazanan, Türkiye’de rekorlar kıran milli bir sporcudur. 

Şu anda Bartın Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği okuyan ve Fenerbahçe Spor Kulübünde sporcu olan Mizgin Ay, 10 yaşındayken beden eğitimi öğretmeni tarafından keşfedildi ve ilk başlarda atletizmi hiç sevmedi. Antrenmanlara gitmek istemediği zamanlar koçu babasını arayarak Mizgin’i ikna ederek antrenmanlara getirmesini istiyordu. 

Mizgin Ay, Aksel Gürcan’a ait 60 metrede 25 yıllık rekoru ve Semra Aksu’nun 200 metrede 36 yıllık rekorlarını kırdı. Kendisi halen milli sporcu olarak atletizme devam etmektedir.

Selin Gören

Selin Gören, ülkemizde bulunan genç bir çevre aktivistidir. 19 yaşında olan Selin, çocukluğundan beri hayvanlara ve doğaya yapılan haksızlıklar için oldukça üzüldüğünü dile getirip çevre için öğrenmekten vazgeçmedi. 2019 yaşında Yeşil Düşünce Derneği’nin düzenlemiş olduğu iklim konulu buluşmasında bu hareketle tanışma fırsatı buldu ve çevre aktivistliği yolculuğu böyle başladı. Öncelikle Fridays for Future hareketini Türkiye’ye uyarlayarak liseler arasında organize etme görevini üstlendi.

Şimdilerde ise Robert Koleji’nden mezun, Yale Üniversitesi’nde öğrenci olan Selin aynı zamanda Yuvam Dünya Derneği’nde yönetim kurulu üyesi ve Permatürk Vakfı’nda danışma kurulunda yer almaktadır. Irregular Labs’in Regenerative Futures adı altındaki projede ise editörlük yaparak iklim aktivistliği çalışmalarına büyük bir hızla devam etmektedir. 

Şeyhmus Aca

Mardin’in bir köyünde doğan Şeyhmus Aca 20 yaşındadır. 2017’de Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan robot yarışmalarında ekibiyle birlikte şampiyon oldu.

Şeyhmus Aca ailesi içerisinde Arapça konuşulduğu için Türkçe öğrenemeden ilkokulu bitirdi. 9 yaşında Darüşşafaka’nın sınavına girerek ve sınavı kazanarak İstanbul’a yerleşti. İstanbul’da Türkçe öğrenerek eğitim hayatına devam ederken lisede okulunun Robot Kulübü’ne katıldı ve okulunu ABD’de temsil etti.  Şampiyonanın üzerinde yaklaşık 2 ay geçtikten sonra Çin tarafından robotik kulüplerine mentörlük yapması için özel davetle çağırıldı ve 10 gün, Çin’de bulunan öğrencilere dersler verdi. Şeyhmus Aca şu an Koç Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği bölümünde tam burslu okumaktadır. 

Ayşe Damla İşeri Sunman

Ayşe Damla İşeri Sunman, Dem Derneği’nin kurucu ortaklarındandır ve 27 yaşındadır. Kendisi, Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra ABD’de gazetecilik okudu. Türkiye’ye döndüğünde ise bazı medya kuruluşlarında çalıştı ama artık “insanlara bu sorunların çözülmesi lazım”ı göstermekten çok “bunu çözmeliyim” diyerek sivil toplum alanından çalışmalarına başladı.

Sosyal girişimcilik ile adım attığı bu yolda Ayşe Damla, Dem Derneği’ni kurarak işitme engellilerle işiten bireyleri bir araya getirerek diyalog alanları yaratmayı ve karşılaştıkları problemlere çözümler üretmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda Demgoodcoffee’yi kurarak Dem Derneği’ne kaynak geliştirmesine yardımcı olmaktadır.

Alparslan Demir

29 yaşındaki Alparslan Demir, Biryudumkitap adı altında bir sosyal girişim kurdu. Türkiye’de kitap okumaya ayrılan süreyi arttırmaya yönelik bir girişim olarak kurulan Biryudumkitap her gün sabah e-maillerinize 5 dakikada okuyabileceğiniz kitap pasajları yollayan bir sitedir.

Alparslan Demir bir gün arkadaşlarıyla otururken insanlara nasıl kitap okuma alışkanlıkları kazandırabileceklerine dair düşünmeye başladılar ve “Kitabı aslında en iyisi kendi anlatır” diyerek kitabın içerisinden kendilerine göre en iyi bölümleri çıkararak e-mail şeklinde insanlara yollamaya karar verdiler. İki kişilik bir ekiple kitaplar okuyup altlarını çizmeye ve e-maillere kitap pasajları yollamaya başladılar. Biryudumkitap hızlı bir büyüme kat etti, iki kişi kitap pasajı çıkarmaya yetişememeye başlayınca ekibi büyüterek 15 kişi çalışmaya başladılar. Şimdilerde ise Biryudumkitap 350 bine yakın e-mail aboneye sahip bir sosyal girişim olarak yolculuğuna devam etmektedir.

Elbette; daha iyi bir yaşam, gelecek ve umut için çabalayan sayısız genç var. Tüm gençlerin ve kendilerini genç hisseden herkesin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun!