Pika Yeme Bozukluğu / Geri Çıkarma Bozukluğu 

Pika kelimesi ‘’saksağan’’ anlamına sahip olan besin dışı nesnelerle beslenen bir kuş türüdür (Ünal & Samur, 2012). Pika beslenilebilecek ve/veya yutulabilecek maddelerin (toprak, kil, tebeşir, çamur, nişasta, kömür, sabun, saç, kâğıt parçaları vs.) düzenli olarak aşırı sayıda yutulması olarak tanımlanmaktadır (Kaçar & Hocaoğlu, 2019). Yenilmemesi gereken besinleri yeme hazzı, besin özelliği olmayan maddelere/nesnelere karşı oluşan yüksek düzeyde hazzın ve/ya isteğin oluşması yeme davranış bozukluğu kategorisinde ‘’pika’’ olarak anlatılmaktadır. Pika bozukluğun oluşmasına sebep olan başlıca fizyolojik ve psikolojik etkileri vardır. Kültürel olarak öne çıkan pika bozukluğu hamilelik, çocuk sahibi olma ve emzirme ile ilişkilidir. Hamile bireylerde pika bozukluğu yaygın olarak kırsal ülkelerde ve düşük kazancı olan ailelerde görülmektedir (Ünal & Samur, 2012). İhmal edilmek, istismara uğramak, anne çocuk iletişimin güçsüzlüğü ile ilişkili etkenlerin pika bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olduğu öne sürülmektedir (Kaçar & Hocaoğlu, 2019).

Swallow Filmin İçeriği  (spoiler içerir!)

Swallow filmi, güzel, büyük bir eve ve başarılı, ilgili bir eşe sahip olmasına rağmen eve hapsedilmiş gebelik bir süreci geçirirken yenilmeyen nesneleri yutan Hunter’in pika bozukluğunu anlatan hikâyesi ele alınıyor. Hunter, hamile olduğu için çok mutludur. Hamileliğin ilk zamanlarında tehlikeli nesneleri yutma isteği ortaya çıkar. Gün geçtikçe nesneleri yutma arzusunu engelleyemeyen Hunter, arzularına karşı gelemez ve camlı top, iğne, çivi, raptiye, toprak yutmaya başlar. Kocası ve kocasının ailesi ile beraber pika hastalığını iyileştirmek için çaba harcasa da nesneleri yutma eylemine karşı gelemez. Olaylar ilerledikçe Hunter’in hastaneye yatışına karar verilir fakat Hunter tedavi olmamakta ısrarcıdır. Evden kaçar otele yerleşir ve o gün toprak yutmaya devam eder. Hunter’in biyolojik babası annesini tecavüz etmesi sonucunda Hunter dünyaya gelmiştir. Babasını hiç görmemiştir, konuşmamıştır. Babasının ev adresini bulur ve babasıyla yüzleşir. Babasıyla yüzleşmesinden sonra suçluluk duygusunu yener ve kendi isteği ile hastaneye başvurup tedavi olur.

Swallow Filmin Analizi 

Hunter, evin temizliği, düzeni, yemeği, havuz temizliği gibi birçok işle kendisi ilgileniyor. Tüm zamanlarını evin içinde geçirmekte ve akşam eve gelen kocasını beklemektedir. Hunter övülmeyi bekleyen, ilgi isteyen ve tek amacı evlilik hayatlarını mutlu etmektir. Hamile olduğunu öğrenen eşi Richie, sevinir ve akşamına ailesiyle beraber hamilelik haberini kutlamak üzere yemeğe gidilir. Bebek haberini kutlamaya çıktıkları akşam Hunter’in önünde duran buz parçaları dikkatini çeker ve ilk nesne yutması bu esnada gerçekleştirir. (Bazı araştırmalar pişmemiş besinlerin veya buz tüketimin pika bozukluğu içerisinde yer vermezken bazı araştırmalar ise pika bozukluğuna sahip kadınların %76 gibi bir oranın buz tükettiği ve donmuş ve/ya pişmemiş besin tükettiğini göstermiştir.)

Ertesi gün Hunter, bilyeyi yutmak (bilyeyi yutmak pika davranışıdır) için uzun bir süre düşünür ve sonunda yutmayı başarır. Hunter, bilyeyi yuttuğu için kendisi ile gurur duymaktadır. Bir süre zaman geçtikten sonra eldivenlerle bilyeyi dışkısından çıkartır ve temizler. Odasına götürür ve yatak odasına götürüp bilyeyi şahesermiş gibi sergiler. Bir sonraki gün evi süpürge makinesi ile süpürürken raptiyenin takıldığını görür ve eline alır. Raptiyeyi yutmak (raptiye yutmak pika davranışıdır) için uzunca bir süre inceler. İlk yutma denemesinde dilini kanattığı için yutmaktan vazgeçer. Çabalarına rağmen raptiyeyi nefes almakta zorlanmasına rağmen yutar. (Acuphaiga, pika bozukluğunda keskin madelerin yutulmasına denilir.) Hunter, raptiyeyi yutabildiği için mutludur. Boşaltımını tamamladıktan sonra temizler ve bilyenin yanına koyarak yine şaheser gibi sergiler.

Hunter, gün geçtikçe pil, biblo, kitap sayfalarını kopararak yutmaya sonrasında nesneleri temizleyip diğer yutup çıkarttığı nesnelerin yanına koymaya devam eder. Kocası sürekli işlerle ilgilendiği için Hunter’in pika bozukluğu davranışını fark etmez. Günler sonra kocasıyla beraber bebeği için ultrasona kontrole gittiklerinde Hunter fenalaşarak ameliyathaneye alınır. (Pika davranış bozukluğu, zehirlenmeye veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak komplikasyonlara yol açabilir.)

Kocası ve kocasının ailesi durumu öğrendiklerinde evde yutulabilecek bütün eşyaları ortadan kaldırırlar. Hunter, terapiye gitmeye başladı. Terapist Hunter’e yutarken neler hissettiğini soruduğunda nesnelerin ağzında olmasından hoşlandığını, ağzındaki dokuları hissetmenin özellikle buz, metal hatta soğuk metal diyerek cevap verir. (Nesneleri sıralarken gözlerini kapatıyor, gülümsüyor. Yutma eyleminden haz aldığını görebiliyoruz.)

Bir süre sonra biyolojik babasının annesine tecavüz ettiğini ve bu tecavüz yolluyla dünyaya geldiğini söyledi. Annesi dindar biri olduğu için kürtaj yaptırmayı düşünmediğini ve bu yüzden kendisini doğurduğunu söyledi. İlerleyen günlerde Hunter tekrar çivi yutma eylemini gerçekleştirerek ve hastaneye kaldırılıyor. Kocasının ailesi hastanede tedavi görmesi için Hunter’e zorla belge imzalattırırlar. Hastaneye yatış günü geldiğinde Hunter evden kaçar. Otelin önüne geldiğinde karşıda bulunan toprakları cebine doldurup televizyon karşısında yemeye başlar. (Toprak yeme alışkanlığı herhangi bir türle sınırlandırılmaz. Türkiye’de toprak yenilmesi yeme kültürü içerisinde tanımlanırken bu durum sıklıkla çocuklarda ve hamile kadınlarda görülür.) 

Ertesi gün telefon kulübesinden annesini arayıp görüşmek istediğini söylediğinde annesinin evde yer yok cevabıyla karşılaşır. Bunun üzerine biyolojik babasının evine baskın yaparak babasıyla yüzleşir. Yüzleşme sonrasında Hunter rahatlamıştır ve kendi isteği ile tedavi olmak için hastaneye başvurur.

Sonuç olarak pika yeme bozukluğu düzenli olarak tüketilmemesi gereken maddelerin ve nesnelerin yutulmasına denilmektedir. Yenilmemesi gereken maddeleri yutan bireyler maddeleri yutabildikleri için haz duymaktadırlar. Bu hazzı hisseden bireyler maddeleri veya nesneleri tüketmeye devam etmektedir. Pika yeme bozukluğuna sahip olan kişiler, aileleri tarafından ihmal edilen, istismara uğramış ve anne çocuk iletişimsizliğe sahip olanlardır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre hamile olan bireyler diğer insanlara kıyasla daha çok pika yeme bozukluğuna sahiplerdir. Okuduğunuz bu film analizinde Hunter’i hamile olması, ailesi ve kocası tarafından ihmal edilmesi, babası tarafından istismara uğraması ve annesi ile iletişim kopukluğu yaşaması onu pika yeme davranışına itmektedir.

Film analizi sona erdi.

 

KAYNAKÇA:

Akbulut, G. (2012). Türk Kültüründe Toprak Yeme Alışkanlığı (Jeofaji): Arguvan’dan Örnek Bir Çalışma. Acta Turcica, 302-315.

Çelik, M. N., & Samur, F. G. (2018). Gebelik ve Yeme Davranış Bozuklukları. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi15(3), 130-134.

Kaçar, M., & Hocaoğlu, Ç. (2019). Pika, geri çıkarma bozukluğu nedir? Tanı ve tedavi yaklaşımları.

Ünal, R. N., & Samur, F. G. (2012). Pika Davranışının İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Beslenme ve Diyet Dergisi40(2), 155-162.