Son zamanlarda öz bakım popüler bir kelime olarak manşetlerimizi ele geçirmekte ancak aynı zamanda da bulanık bir kavram olmaya devam ediyor. Kendini yatıştırıcı ve esnekliği artıran stratejilerle birleştirilen kişisel bakım, fiziksel ve zihinsel refahımıza proaktif bir yaklaşım sunuyor.
Bu yaklaşım, zihinlerimize ve bedenlerimize sürdürülebilir ve bütüncül bir yatırım olan fiziksel sağlığımıza, özellikle de sağlıklı beslenerek, egzersiz yaparak ve iyi uyuyarak iyi bakmamızı içerir. Fakat aynı zamanda, ruhlarımızı besleyen aktiviteler için zaman ayırmak ve enerjilerimizi en iyi nasıl doldurabileceğimizi anlamayı öğrenmek gibi akıllarımıza ve duygularımıza bakmayı da içerir.
Öz bakımın gerçek özü iki yönlüdür: öz bilgi ve olumlu kendi kendine konuşma.
Her şeyden önce gerçek ihtiyaçlarımızı anlamamız gerekir. Zevk ve tercihlerimize bağlı olarak bizi restore eden şeyler kişiden kişiye değişiklik gösterse de hepimizin temel görevi ihtiyaç duyduğumuz şey üzerine düşünmektir.
Öz bakımın temel ikinci kısmı, kendimizle konuşma şeklimizi yönetmektir. Psikoterapist ve Psychology Today dergisinde yazar olan Dr. Denise Fournier, kendilik dilimizi öz bakımın önemli bir bileşeni olarak vurgulamaktadır. Çünkü iç eleştirmenimizden, eksik olduğumuzu söyleyen zorbalık sesinden daha fazla enerji tüketen ve yıkıcı bir şey yoktur. Kendimize daha iyi bakmak için, daha nazik daha şefkatli bir ses geliştirmeye çalışmalıyız.
Sıklıkla tavsiye edilen kişisel bakım ritüellerinin listesi beslenme ve uyku hijyeni tavsiyeleri ile doludur ve aynı zamanda doğada yürüyüşler, hobiler edinmek, çeşitli gevşeme teknikleri planlamak ve arkadaşlar ile zaman geçirmek olabilir. Ancak tüm bunlar için belirli aktiviteler reçetelemek önemli değildir. Çünkü öz bakım, neye ihtiyacımız olduğunu - benzersiz enerji tüketen ve enerji artırma stratejilerimizin ne olduğunu bulmakla ilgilidir. Her durumda farklı olabilirler. O halde ipucu, en sevdiğiniz şeylerden oluşan benzersiz listemizi hazırlamaktır. Zorlayıcı durum ve duygular yaşarken en sevdiğimiz şeyleri hatırlayabiliriz ve böylece o kadar kötü hissetmeyebiliriz.
Kaynak: Fournier, D. (2019, January 28). Why a shift in self-talk is the ultimate self-care strategy: Taking care of ourselves starts with changing the way we talk to ourselves. PsychologyToday. Retrieved from
Klinik Psk. Miray Polat