Herkese iyi pazarlar!


Önce şaşırtarak başlayalım. Hem mazoşizm hem de sadizm kelimesinin etimolojik kökenleri insan isimlerine dayanıyor. Şöyle ki;


“Mazoşizm” kelimesi meşhur Avusturyalı gazeteci ve yazar Leopold Ritter von Sacher-Masoch’tan geliyor. Masoch’un yazımındaki mazoşist karakterin bariz bir şekilde ortaya çıktığı ilk eser ise \"Kürklü Venüs” kitabı.


“Sadizm” kelimesi ise Fransız aristokrat, politikacı, filozof ve yazar olan, pornografik ve erotik yazıları ile bilinen Marquis de Sade'dan gelmektedir. Sade kitaplarında, kişilerarası ilişkilerde insanın insansal yanı bir kez yitirildiğinde, neler olabileceğinin bilgisini verir.


TDK Güncel sözlüğünde “özezerlik” ve “elezerlik” olarak adlandırılan mazoşizm ve sadizm ile ilgili Erich Fromm, Sevme Sanatı kitabında şöyle söylüyor:


“Birlikte yaşamanın edilgen biçimi, boyun eğme ya da klinik bir terim kullanarak söylersek mazoşizmdir. Mazoşist kişi o dayanılmaz ayrılık ve yalnızlık duygusundan kurtulmak için kendisini yöneten, yol gösteren, koruyan, bir bakıma onun yaşamı, oksijeni olan birine sığınır, onun bir parçası olur. İnsan olsun, Tanrı olsun sığındığı kimsenin gücünü, olduğundan çok büyütür; o her şeydir, bense bir hiçimdir; onun bir parçası olmaktan başka bir değerim yoktur.”


Aynı kitapta Fromm Sadizm içinse şunları söyler:


“Birlikte yaşamanın etken biçimi, yönetmeyi seçmek sadizmdir. Sadist, yalnızlığından, hapsolmuşluk duygusundan, başka birini kendisine sığıntı yaparak, onu kendi parçası durumuna sokarak kaçmak ister. Kendisine tapan birisiyle birleşerek yükselir ve güçlenir. Sadist kişi de sığınan kişi (mazoşist) gibi bağlıdır. Bunlardan biri diğeri olmadan yaşayamaz. 


Birlikte yaşayarak bir olmanın tersine, olgun sevgi ise kişinin bütünlüğünü, bireyselliğini yitirmeden birleşmesidir.”


İki yarımı bütünleyerek bir tam olmak yerine iki tamın sevgide bir olmasını “olgun sevgi” olarak tanımlayan Erich Fromm’a siz de katılır mısınız?


Kaynak:

Fromm, E., & Salman, Y. (1995). Sevme sanatı. İstanbul: Payel Yayınevi.

https://sozluk.gov.tr