Regl döngüsü veya siklus, son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder (Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe). Üreme çağında sağlıklı her kadın ortalama 28 günde bir tekrar eden regl döngüsüne sahiptir. Elbette, kişinin beden yapısından beslenme düzenine, birçok faktör ortalamayı değiştirebilir. Kültürden kültüre farklı isimler alan (adet görmek, aybaşı olmak, menstruasyon vs.) bu döngü, her ne kadar sağlıklı olmanın ve doğal bir sürecin göstergesi olsa da, pedlerin siyah poşetlerde taşınmasına, utanılmasına, ve maalesef bir fısıltı şeklinde ifade edilmesine mecbur bırakılmakta:
-ŞşşşŞTt! Fazla pedin var mı?
-Var, şu köşede veririm.
-Hızlı!! Kimse görmesin…
Çoğunlukla toplumsal ve kültürel nedenlerden gizlilik süsü vermeye çalıştığımız bu oldukça normal süreci her kadın kendine göre deneyimler. Kimi bu süreci rahatlıkla geçirirken, kimisi için biraz daha karmaşık bir süreç olabilir. Bunula beraber, regl başlamadan birkaç gün öncesinde de birçok kadın zorlu süreçler yaşamaya başlayabilir. İşte bu noktada Regl Öncesi Gerginlik Sendromu yani PMS’den bahsediyor olacağız.
Kanama yakınlaştığı zaman (genellikle 5 ila 11 gün önce) çoğu kadında çeşitli fizyolojik ve psikolojik değişiklikler görülebilir. Bu değişiklikler, kadınlar için bir karmaşa yaratabilir. PMS adet kanaması yaklaşırken yaşanan, görece zorlayıcı duygusal ve fizyolojik değişimlerin tümüdür.
PMS’in fiziksel semptomlarını ele alalım; halsizlik, göğüs hassasiyeti, bel ağrısı, karın ve kasık ağrıları, ciltte akne artışı, baş ağrısı, bulantı, yorgunluk gibi semptomlar sıralanabilir.
PMS’in psikolojik semptomları ise; sinirlilik, kaygı, depresif duygu durumu(hüzünlü hal, mutsuz ve yalnızlık hissi gibi), duygusal patlamalar gibi semptomlar sıralanabilir.
Yukarıda sıraladığımız semptomlar hafif-orta-ağır derecelerinde değişmektedir. Araştırmalar, bazı kadınların PMS Sendromuna daha yatkın olduğunu ortaya koymuştur. Devam eden psikiyatrik tanısı bulunan kadınlar; anksiyete bozukluğu ve türevleri, duygu durum bozuklukları tanıları konulmuş kadınlar, PMS’e daha yatkındır.
Bununla beraber, fiziksel ve duygusal ihmal ve istismara uğramış ve bu ihmal ve istismarı devamlı yaşayan kadınlarda ve aile öyküsünde PMS sendromu görülmüş kadınlarda bu duruma yatkınlık daha fazla görülmektedir.
Siz de regl öncesi gerginlik sendromu/PMS’den muzdarip olabilirsiniz, fakat bilmenizi isterim ki yalnız değilsiniz. Eğer bu durum işlevselliğinizi bozmaya başladıysa, hayatınızı bu çok doğal olan süreçten korkarak sürdürmeye başladıysanız, öncelikle bir jinekolog değerlendirmesi alıp, semptomların başka bir fizyolojik hastalığı değil, tamamen PMS’i işaret ettiğinin tasdiklenmesi halinde psikolojik destek almak en doğru adım olacaktır.
Kaynakça:
Alıntılayan; Chris Kapp, M.D. — Yazan; Valencia Higuera — (Mayıs 11, 2019) ayrıca bakabilirsiniz; https://www.healthline.com/health/premenstrual-syndrome
Saudi Med J. 2017 Kasım; 38(11): 1125–1131. doi: 10.15537/smj.2017.11.20526
Int J Womens Health. 2017; 9: 501–505. Yayın tarihi: 2017 Haziran 21.
doi: 10.2147/IJWH.S140679
Premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder: definitions and diagnosis https://doi.org/10.1016/S0306-4530(03)00099-4
https://www.medicalpark.com.tr/pms-nedir/hg-10