Çağımızdaki en büyük ve giderek artan sorun haline gelen şiddet konusu günden güne çığ gibi artarken bu konuya sessiz kalmak mümkün değil. Özellikle kadına karşı şiddetin arttığı bu dönemde bu duruma ne kadar ses getirirsek o kadar normalleştirmemiş oluruz. Şiddet kelimesi en yalın şekilde sert, katı davranış, kaba kuvvet olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) için ise şiddet tanımı “Fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması” durumudur. Şiddet kendi içinde dört ayrı başlığa ayrılır; fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik. Bu duruma maruz kalan gruplar çoğunlukla kadın, çocuk ve yaşlı, engelli kesimden oluşur.
Özellikle ilişkilerde yaşanan şiddet olaylarını televizyonlarda veya sosyal çevremizde sıklıkla görür olduk. Bunların başında ise psikolojik şiddet yatıyor. Psikolojik flört şiddetini ele alalım. Hepimiz ilişkiden çoğunlukla sevgi, saygı ve güven bekleriz. Bazı insanlar bu konuda şanslı olurken bazı insanlar ise bunun farkında bile olmayabiliyor ve bu duruma istemsizce boyun eğip, yalnızlaşıyor. Hatta bunun sonucu intihara kadar gidebiliyor. Psikolojik flört şiddeti, sevgilinizin sizin üzerinizde baskı yapacak, kendinize olan saygınızı ve sevginizi, öz güveninizi etkileyecek bir biçimde davranmasıdır. Çoğu zaman size isim takıyorsa, hakaret, küfür içerikli konuşuyorsa, nerede ne yapmanız ve ne giymeniz üzerinde sizi uyarıyorsa psikolojik şiddet içerindesiniz demektir. Bunlarla birlikte, insan içinde veya dışında küçük düşürme, iftira, suçlama ve yıkıcı eleştiri de psikolojik flört şiddeti örneğidir. Şiddet uyarı sinyalleri içerir yani bu sinyalleri tanımak ve bilmek fiziksel ve ruh sağlığı açısından çok büyük önem taşıyor. Öncelikle güvenli bir ilişki içerisinde misiniz? Gözlemleyin ve dinleyin. Sevgiliniz toplumsal cinsiyet rolleri hakkında ne düşünüyor. Sevgiliniz çevresindeki kişilere nasıl davranıyor. Sevgiliniz size karşı nasıl davranıyor. Örnek olarak, Sevgiliniz şiddeti normalleştiriyorsa ve bunun doğal bir şey olduğuna inanıyorsa, Arkadaşlarınız ya da ailenizle vakit geçirdiğinde sevgiliniz öfkeleniyor ya da küsüyorsa, her konuda onu haklı bulmanız gerektiğini düşünüyorsa, hatta ve hatta size ait sırları başkalarına söylemekle tehdit ediyorsa ve sizin izniniz olmadan telefon ya da bilgisayarınızı karıştırıyorsa ilişkinizde psikolojik şiddet ile karşı karşıyasınız demektir.
İlişkiniz güvende değilse, şiddeti tanımanız ve kendinizi bu durumdan sorumlu tutmamanız gerekir. Aklınızda “ben bunu hak ettim.” gibi düşünceleriniz varsa şiddetin haklısı haksızı yoktur. Kendiniz inanın ve şüphe etmeyin. Güvenli ilişki kurmak için kurallar koyabilmekte fayda var. Ne tür davranışları kabul etmeyeceğinizi söyleyin ve sınırlar çizin. Sevgiliniz şiddeti bir sorun olarak görmüyorsa ilişkiden uzaklaşmalısınız. Kişiyi değiştirmemeye çalışmamalısınız. Şiddete meyilliyse ve durdurmak istemiyorsa şiddet mutlaka giderek artacaktır. Aklınızda ayrılma gibi bir plan varsa ve her ayrılmayı istediğinizde “Güzel zamanlarımız da oldu, beni çok seviyor. Bensiz ne yapar.” gibi düşüncelerle boğuşuyorsanız, şiddet döngüsü içerisine girmişsiniz demektir. ‘Şiddet döngüsü’ konusunu tanımak da fayda var.
Eğer bu durumlarla baş edemiyorsanız yalnız değilsiniz. Unutmayalım ki şiddet varsa sevgi yoktur. Şiddetli ilişki güvensizdir, yalnızlaştırır, çaresiz hissettirir. Yaşadıklarınızı yakın çevrenizle paylaşın ve yardım isteyin ve sakın korkmayın!
Şiddetle karşı karşıyaysanız, başvurabileceğiniz kadın örgütleri için link ve ilgili yerler;
- http://www.siginaksizbirdunya.org/tr/siddete-maruz-kaldiginizda/49-siddete-ugradiginizda-basvurabileceginiz-kadin-orgutleri
- https://www.kadinininsanhaklari.org/siddete-karsi/
- Alo 183 Sosyal Destek Hattı
- Alo Baro 444 26 18
- Polis 155/Jandarma 156
- Kadınlara Gönüllü Olmaya Gönüllüyüz. Ücretsiz destek almak ve sesinizi duyurmak için gonullupsikolog.org adresinden de bizlere ulaşabilirsiniz.
Çoğu zorlukla baş ettiğimiz bu pandemi döneminde şiddete sessiz kalamayız ve bu durumu elimizden geldiğince her açıdan ele alıp değerlendirmeliyiz ve farkındalık oluşturmalıyız.
Kaynak:
Baldan, G. A., Akış N., (2017). Flört Şiddeti. Dergipark Uludağ Tıp Fakültesi.Vol. 43. Issue 1. Sayfa, 41-44.
Set, Z., (2020). Flört şiddeti: bir gözden geçirme. Dergipark Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar.Vol.12. Issue 4. Sayfa 444-454.