Peter Pan Sendromlu biri ile tanıştığınızda ilk izleniminiz o kişinin sahip olduğu enerjisi, gençliği ve canlılığı olabilir. Alışılmadık cazibeleri ilginizi çekebilir, kendinizi heyecan verici bir aşk ilişkisine sürükleniyormuş gibi hissedebilirsiniz. Her ne kadar bu ilişki kısa vadede eğlenceli gözükse de uzun vadede muhtemelen problemler yaratacaktır.
Peter Pan Sendromu, genellikle çocuklarda ve yetişkinlerde görülen büyüme korkusu olarak görülen davranış bozukluğuna verilen addır. Bu sendromu, özellikle yetişkin oldukları halde çocuk gibi davranış sergileyen insanlarda görmek mümkündür. Terim 1983 yılında ilk olarak psikanalist Dan Kiley tarafından bulunmuştur. Peter Pan ismi ise James Matthew Barrie’nin ünlü romanından gelmektedir. Hepimiz Peter Pan’a küçüklüğümüzden aşinayız. Bir türlü büyümek istemeyen halleri ise onun en belirgin özelliğinden biridir.
Peter Pan Sendromu yaşayan insanlar bir türlü olgunlaşmak istemezler. Hatta çocukluk döneminde gördüğümüz narsist ve egosantrik belirtilerin üstesinden gelemezler. Sendrom, sosyal sorumluluk ve görevlerin arttığı yaşlarda sıklıkla 25 ile 40 arasında değişen erkeklerde görülüyor. Bu sendroma sahip insanlar, sorumluluk almaktan kaçınır, birine bağlı kalmaktan da oldukça korkarlar. Sorumluluk alma ve bağlılık gerektiren durumlarda ise özgürlüklerine bir engel konuluyormuş hissine kapılarak o durumdan uzaklaşmayı tercih ederler. Bu kişiler Peter Pan gibi hayal dünyalarında Varolmayan Ülkeyi ararlar. Genellikle evlilik, çocuk sahibi olma konularından köşe bucak kaçmaya çalışırlar. Yaşadıkları hayatı kaygısız bir şekilde sürdürebilmek için ise aile evinde yaşamayı tercih ederler. Aşırı korumacı aile yapısına sahip bireylerde görülen bu sendrom, çocukların kendilerini geliştirememesine ve kendilerini yetersiz hissetmelerine yol açar. Bu kişiler ebeveynlerinin sağladığı konfora alışmışlardır ve bu konfordan kolay vazgeçmek istemezler. Bununla birlikte, yetişkinler dünyasını içinden çıkılamaz bir kaos olarak algılamaya yatkındırlar. Bu yüzden de motivasyonlarını kaybederler. Bu kişiler, nasıl olgunlaşacaklarını çözmek yerine, iç çatışmalardan kaçarlar, kendi dünyalarına çekilirler ve maddi konular ile başa çıkma ve bu konuların yönetimi konusunda da sorun yaşayabilirler.
Peter Pan sendromu olan kişilerin en belirgin özelliklerini maddeleyecek olursak bu kişiler;
- İşlerini ertelerler.
- Çalışmayı reddederler.
- Manipülatördürler. Başlarda bu kişi çekici gözükebilir. Ama eğlenceli, akıllı cezbedici görünümünün altında değişmekten ödü kopan bir manipülatör yatıyor olabilir.
- Kendi yetersizliklerini haklı çıkarmaya çalışırlar. Bir işte sürekli olamazlar. Bahaneler üreterek veya sızlanarak kaçınma davranışı gösterirler.
- Düşüncelidirler fakat kendileri daha çok ön plandadır. Çoğu insanı sevdiği için değil ihtiyacını karşıladığı için çevresinde tutmak isterler.
- Kararsızdırlar ve hevesleri çabuk geçer. Bugün bir şeyi beğendiyse yarın ötekini kolaylıkla beğenir. Eskiyi hızlıca unuturlar. Kısaca maymun iştahlı diyebiliriz.
- Kumar, madde bağımlılığı, yani bağımlılık yapan davranışları görmek mümkündür.
- Tutarlı, uzun ilişkilerden veya arkadaşlıklardan korkar ve kaçarlar.
- İlişkileri ciddileşmeye başlıyorsa bu durum onları uzaklaştırır ve kendilerini başka ilişkiye yelken açarken bulurlar. Çünkü bu kişiler, duygusal olarak olgun değildirler. Aşkla başı derttedir ve ilişkilerini her an yokuşa sürükleyebilirler.
Kaynak
Kiney D., (1983). The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up.
Ingham, T, (2019). Peter Pan Syndrome. 13 October.
University of Granada.” Overprotecting parents can lead children to develop ‘Peter Pan Syndrome’.”ScienceDaily.ScienceDaily, 3 May 2007.
Thomas R. M., Jr.(1996). Dan Kiley, 54, dies; wrote ‘Peter Pan Syndrome’. Newyork Times.