Beden imgesi, bir bireyin kendisi hakkında yarattığı, kendisinin zihinsel temsilidir; bu bireyin hem nasıl göründüğü ile hem de nasıl görünmediği ile ilgili olabilir. Kişi vücudundaki bazı kısımlar; boy, kilo, burun, el, ayak, tırnak gibi birçok bölümle ilgili olabilir. Kişi, vücudundaki tek ya da birçok bölgesi hakkında memnun, memnun olmayan, olumlu, olumsuz düşüncelere sahip olabilir. 

     Vücut memnuniyetsizliğinin yoğunluğu ve şiddeti kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Yüzümüzdeki bir organı beğenmeyerek gizlemeye çalışmaktan, kilolarımız hakkında aşırı dikkatli ve sağlıksız beslenmeye gidecek kadar geniş bir yelpazede farklı davranış tutumları gösterebilir. Kişi bir kusuru olduğunu düşünmeye başladığı an, zihnimiz yoğun olarak bu rahatsız olma durumu ile ilgilenmeye başlar ve giderek bu düşünce ile giderek daha fazla meşgul olur.

     Olumsuz beden imajı ile benlik saygısı arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Benlik ve kisilik arasında gelisme ve yapı bakımından kesin sınır çizmek zordur. Benlik ve kisilik iç içe olmakla birlikte, benlik kisilikten farklı özellikler tasır. İnsanın kendi kisiligine iliskin kanıların toplamı, kendisini tanıma ve degerlendirme biçimidir. Benlik kisiligin öznel yanıdır (Köknel, 1982). Benlik algımız güçlendikçe, olumlu bir vücut imajına sahip olduğumuzu düşünürüz, nasıl göründüğümüzü, vücudumuzda hoşumuza gitmeyen kısımları tanır, bilir ve kabul ederiz. Güzelliğin parça ile ilgili olmadığını, dar bir kavram olmadığını bilir ve çok daha geniş bir güzellik kavramıyla güzellik konusuna bütünsel bakabiliriz.

Olumsuz bir beden imajı nereden gelir?

Kültür, aile, arkadaşlar, sosyal çevre, moda, tasarım bizlere sürekli olarak ve farkında olmadan kendimiz hakkında mesajlar verir. Nasıl göründüğümüz, kilo alıp vermemiz, sivilcelerimiz ve daha birçok örnek gibi. Medya, akran baskısı kişinin beden imajı üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. İnsanlar küçük yaşlardan itibaren ideal bir beden imajı olduğuna inandırılır. Bu imaj gerçeklikten ve doğallıktan çok uzaktır. Buna ek olarak, ebeveyn tutumu, erken yaşantısal deneyimler, duygular, düşünceler ve daha birçok nedene bağlı olarak beden algısında çarpıtmalar olabilir.

Olumsuz bir beden imajına sahip miyim?

Olumsuz beden imajına sahip olan bireyler, bedeninden ve görünümünden memnun değildir. Vücudunda odağı sürekli kusurlarıdır. Sahip olduğu kusurları, eksikleri nasıl değiştireceği neler yapması gerektiği en büyük motivasyonlarından biridir. Kişi kendini sürekli başkaları ile kıyaslar ve kendini yetersiz hisseder. Sıklıkla, yetersiz ve güvensiz hisseder. 

Son olarak eklemek gerekir ki güzellik tek bir şeyden tek bir görüntüden ibaret değildir. Geniş ve bütüncül bir kavramdır. Vücudumuzda hoşumuza gitmeyen kısımlar kusur değildir, önemli olan kendimizi sevmek, değerli kılmak ve olumlu olumsuz bütünüyle bedenimize sarılabilmektir. 

 

Referanslar;

https://openaccess.maltepe.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12415/2681/Çiğdem%20ÇINAR%20tez.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://psycnet.apa.org/record/1994-45211-001

https://www.medicalnewstoday.com/articles/249190

https://www.journals.elsevier.com/body-image

https://www.psychologytoday.com/intl/basics/body-image