Teknoloji destekli çevrimiçi (online) psikolojik danışmanlık ya da diğer adı ile online terapi, İnternet ortamında görüntülü bağlantı aracılığıyla yapılan profesyonel psikolojik danışmanlık görüşmeleridir. Oldukça uzun yıllardır pek çok ruh sağlığı uzmanının gerekli durumlarda danışanlarıyla sürdürdüğü online görüşmeler, COVİD-19 (Koronavirüs) pandemisi sebebiyle içinde bulunduğumuz toplu sosyal izolasyon sürecinde oldukça önem kazanmış, teknolojinin yaşamımıza katacağı bir fayda olarak aktif olarak ruh sağlığı profesyonellerince bir araç olarak kullanımına hız verilmiştir.
Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği`nin 7.4 numaralı maddesinde \"Geleneksel Olmayan Psikoterapi Ortamları\" başlığı altında, `Psikoterapi ilişkisinin başlangıcından itibaren telefon, e-posta, bilgisayar ortamında karşılıklı görüşme (‘chat’), video konferans vb. ortamların kullanıldığı durumlardır` şeklinde tanımlanan online terapi, psikoterapi ve psikolojik danışmanlık seanslarının internet üzerinden gerçekleştirildiği alternatif bir psikoterapi yöntemidir. Online Terapi, aynı zamanda Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından da kabul edilmiş bir yöntemdir ( http://www.apa.org/helpcenter/online-therapy.aspx ).
Online Psikolojik Destek (Online Terapi) Hangi Durumlarda Uygun Değildir?

· 18 yaşın altındaki kişiler için
· Alkol ve madde bağımlılığının tedavisinde
· Psikotik bozukluk öyküsü olanlar için
· Disosiyatif bozukluklar için
· Aile ve çift terapisi için
· Şiddetli depresyon, intihar düşünceleri ve kendine zarar verme gibi durumların varlığında
· Kişinin başkaları tarafından zarar gördüğü durumlarda
· Psikiyatrik atak veya psikiyatrik kriz durumlarında
· Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde uygun değildir.

Online Psikolojik Destek (Online Terapi) Hangi Durumlar için Uygundur?
Online Terapi zaman ve mekan kısıtlaması olmadığı için oldukça geniş bir yelpazeye hitap eder:

· Günümüz Covid-19’da olduğu gibi toplu izolasyon süreçlerinde psikolojik destek ihtiyacı içinde olan kimseler
· Yaşadığı yerde psikoterapi hizmetine erişimi olmayanlar
· Evde çocuğunu bırakacak kimsesi olmayanlar
· Fiziksel kısıtlamaları olan kimseler
· Açık alan korkusuna sahip danışanlar
· Çok sık seyahat edenler
· Yoğun çalışma programı olanlar
· Yurt dışında yaşayan ve kendi ana dilini konuşan bir uzmandan terapi almak isteyenler
· Yeni bir ülkede yaşamın ve iş hayatının zorluklarına adaptasyon sürecinde o kültüre hakim psikologdan destek almak isteyen expat gruplar için uygundur.


Kaynak: Antony,K., Nagel, D. M.(2010) Therapy Online:A Practical Guide(Online Terapi Pratik Rehber).Los Angeles, CA: SAGE Yayınları

 

Çocuk gelişimi yolculuğu boyunca online ortamda ebeveyn danışmanlığı alabileceğiniz kardeş girişimimiz Cocugumneden.com, tecrübeli ve uzman kadrosuyla; çocuklarla etkili ve etkin iletişim kurma becerilerinizi geliştirmeyi, onların gelişimsel süreçlerini anlamlandırmanıza, onlara pozitif sınırlar koymanıza yardımcı olmayı ve sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisi yapılandırmanızda size rehberlik etmeyi amaçlar. 
Cocugumneden.com size ebeveynlik yolculuğunuzda eşlik eden bir yol arkadaşıdır.