Bir çoğumuz, özellikle gençler, çoğu zaman sıkışıp kalmış hissederiz. Dünyanın yıkıcı ve eşitsiz bir sistem olduğuna inanırız ve bu nedenler doğrultusunda kendimizi yaratamadığımızı ve değerlerimizi yansıtamadığımızı düşünürüz. Aslında düşüncelerimiz çocukluğumuzdan beri bizi derinden etkilediğini düşündüğümüz insanlar tarafından şekillenir. Ama şimdi, çocukluğumuzdan farklı olarak öğrendiğimiz araçlarla kendi kuzey yıldızımızı seçebiliriz. 

Yumuşak ve Güçlü

Zorlayıcı duygu ve durumların tam ortasındayken gücü çağrıştırmak istediğimde suyu düşünürüm. Güç kelimesi bizim için çoğu zaman yumruk gibi, hatta kaya gibi sert şeylerin görüntülerini hatırlatır. Belki de bu yüzden sevginin güç içermediğini düşünüyoruz. Aslında sadece bir boyutta düşünüyoruz. Şimdi suyu tüm tezahürlerinde düşünelim. Suyu deneyimlemenin bir çok yoluna bakalım. Damlar, sel oluşturur, hafifçe akar, ıslatır ve daha birçok modda kendini gösterir. Bütün bunlar bir akış içerir. Hepsi sıkışıp kalmamakla ilgilidir.

Su, içine aktığı herhangi bir kabın şeklini alacak esnekliğe sahiptir. Her zaman etkileşime girer, değişir, hareket halindedir. Su, en içten hislerimiz için çok etkileyici bir metafor olabilir. Su kafa karıştırıcı, zayıf veya etkisiz gibi görünebilir. Ancak zaman içinde su kayadan bile kendi yolunu çizerek akıp gider. Ve evet, su bazen donar ama aynı zamanda da erir. Su metaforundan yola çıkarak bizler de zor koşullar karşısında esnekliğimizi ve dayanıklılığımızı, kendimizi serbest bırakma ve değişik yollar arama becerilerimizi keşfedebiliriz. 

Neyin mümkün olduğunu düşünmek, içimizde bulunan sevgi ve şefkatle nasıl güçlendiğimizi görmek, bizim için önemli olanı bulmak, hangi yanlışları düzeltmek ve hangi hayalleri gerçekleştirmeyi umduğumuzla ilgilidir. 

İstediğimiz sevginin ve verebileceğimiz sevginin iyileştirici bir güç olduğuna inanıyorum. 

Değişimin zor olabileceğini, ancak her zaman mümkün olduğu bir dünyaya inanıyorum.

Ve su gibi akışkanlığın ve yumuşaklığın gücü temsil ettiği bir dünyaya inanıyorum.

Klinik Psikolog Miray Polat

Kaynak: Excerpted from Real Change, © 2020 by Sharon Salzberg, with permission from Flatiron Books. / mindful.org