Kadına yönelik şiddete, kültürel ve coğrafi özelliklerin birçok etkisi olduğu araştırmalarca kanıtlanmıştır. Farklı kültürlerin, kadın erkek ilişkilerinde de farklı özellikler barındırdıkları görülmektedir. Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü’nün birçok ülkeyi kapsayan bir araştırmasına göre, kadına yönelik şiddetin çoğunlukla yakın ilişkiye (intimate relationship) sahip kişiler arasında olduğu görülmüştür (Garcia-Moreno, Jansen, Ellsberg, Heise, &Watts, 2006). 


Kadına yönelik şiddet uygulayan kişilerin, genelde cinsiyet eşitliğine inanmadığı da araştırmalarca kanıtlanmıştır. Örneğin, yapılan bir araştırmaya göre, kadına yönelik şiddet uygulayan kişilerin, erkeklerin kadınlardan daha güçlü olduklarına inandıkları ya da erkekleri ailenin reisi olarak düşündükleri saptanmıştır (WattsandZimmerman, 2002). 


Kadına yönelik şiddette, psikolojik, fiziksel ve cinsel şiddetin bir arada görülme oranı, kadın erkek arasındaki yakın ilişkilerde en yüksek seviyelerdedir. Tüm dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre, %10 ile %56 oranları arasında, kadınlar hayatlarında en az bir kez partnerleri tarafından fiziksel şiddette maruz bırakılmıştır. Bunun yanında, psikolojik ve cinsel şiddete de maruz kaldıklarını bildirmişlerdir (Heise&Garcia-Moreno, 2002; Kumar, Jeyaseelan, Suresh, &Ahuja, 2005; Watts&Zimmerman, 2002).


Yapılan birçok araştırmaya göre, kadına yönelik şiddetin, kadınlarda çeşitli ruhsal hastalıklara yol açtığı belirtilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir araştırmaya göre (WHO, 2002), şiddetin kadınlarda temelde depresyona sebep olduğu görülmüştür. Bunun yanında, endişe bozukluğu yaratırken sakinleştirici ve antidepresan kullanımında da artışa sebep olduğu vurgulanmıştır (Ruiz- Perez&Plazaola&Castano, 2005). 


İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre cinsel ve psikolojik şiddetin, kadınlarda alkol kullanım yüzdesini arttırdığı, fiziksel ve psikolojik şiddetin de kadınların kendilerine duydukları saygının düşmesine neden olabileceği gözlemlenmiştir (Ruiz- Perez&Plazaola-Castano, 2005). Şiddet sonrasında görülen bu etkilerin, uzun yıllar sürebileceği de düşünülmektedir. Ayrıca, psikolojik şiddetin daha fazla psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceği de düşünülmektedir. Örneğin, aşırı agresif tavırlar, araştırmalarca görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak gösterilmektedir. 


Kaynak:

Ruiz-Pérez, Isabel, and Juncal Plazaola-Castaño. “Intimate Partner Violence and Mental Health Consequences in Women Attending Family Practice in Spain.” Psychosomatic Medicine, vol. 67, no. 5, 2005, pp. 791–797., doi:10.1097/01.psy.0000181269.11979.cd.