İlişkide yakınlık konusu açılınca akla birçok farklı şey gelir. Yakınlığın birçok boyutu vardır. Sağlıklı bir ilişkinin anahtarlarından biri fiziksel yakınlıktır. Fiziksel yakınlık sadece birlikte olmayı, cinsel dürtülerin harekete geçmesini kapsamaz, aynı zamanda çiftlerin bulundukları temasları kapsamaktadır. Romantik bir ilişkide ele ele tutuşmak, sarılmak, ufak dokunuşlar, öpücükler bunların birer parçası olabilir. Fiziksel yakınlık, bedenler arasındaki temas ve yakınlıkla ilgilidir. İlişkinizin fiziksel yakınlığa sahip olması için cinsel veya romantik olması gerekmez. Sıcak bir sarılma da fiziksel yakınlığın bir örneğidir.

İlişkide temel olarak inceleyebileceğimiz 4 tür yakınlık vardır;

 

  1. Deneyimsel Yakınlık: Paylaşılan tecrübeler, aradaki bağı yoğunlaştırabilecek özel diyaloglar, anılar meydana getirir. Takım çalışması yapmak, iş birliği içinde çalışmak, ortak bir hedef için uyum halinde hareket etmek de yakınlık hissi yaratır. Bu bağ deneyimlenen yakınlık sonucunda ortaya çıkar. Bu yakınlık büyük ölçüde biriktirmiş olduğumuz anılar ve deneyimler ile yakından ilgilidir. Örneğin; partnerlerin birlikte yemek pişirmeleri olabilir.

Deneyimsel yakınlık, daha önce yapılmayan aktivitelerin yapılmasıyla, partnerlerin yeni maceralara atılmasıyla arttırılabilir. Her zaman gidilen restaurant dışında bir yerde buluşmak da bunun bir parçasıdır.

 

  1. Manevi Yakınlık: Birlikte paylaşılan dokunaklı anları kapsar. Dua etmek, ibadet etmek, birlikte güneşin doğuşunu- batışını izlemek, güzel bir anın tadını çıkarmak gibi mantığın ve bilincin ötesindeki bağlantılara izin verir. Ortak ve bireysel deneyimlere açık olmak, birbirini dinlemek, yeni deneyimler konusunda sabırlı, anlayışlı olmak manevi yakınlık konusunda partnerler arasında bağın güçlenmesi için işlevsel olabilirler.

 

 

  1. Duygusal Yakınlık: Düşüncelerin ve duyguların samimi ve gerçek bir şekilde paylaşılmasını gerektirir. Partnerlerin birbirine korkularından, hayallerinden, hayal kırıklıklarından, karmaşık duygularından bahsetmesini ve bunları paylaşırken de anlaşıldığını hissetmek önemlidir. Duygusal yakınlık, tarafların birbirlerine güvenmelerini, paylaşımlardan çekinmemeleri gibi durumları kapsar. Örneğin; partnerlerden biri eve geldiği zaman, yaşadığı günün tatsızlığını hem güvenerek hem de paylaşmanın hafifliği ile olumlu duygular hissederek, anlaşıldığını ve güvende olduğunu hisseder.

 

  1. Entelektüel Yakınlık: İlişkide her iki taraf da kendisi için düşünme özgürlüğüne sahiptir ve karşısındakinin ona katılmak zorunda hissettiğine değil, fikirlerinin önemsendiğine inanır. İki tarafın bir şey hakkında konuşurken fikir ayrılığında olsalar dahi, sağlıklı iletişim becerileri kurmalarını kapsar. Kişilerin birbirlerinden bir şey öğrenmeleri ve birbirlerine bir şey öğretmeleri temel motivasyonlarındandır.

 

 

Peki İlişkide Fiziksel Yakınlık Üzerinde Nelerin Etkisi Vardır?

Güven: En utandığımız sırlarımız, en derin korkularımız gibi bize ait olan ve paylaşamadığımız durumları, güvenebileceğimiz bir kişi ile paylaşabilmek iki taraf için de oldukça önemlidir. Ayrıca başka birine güveniyor olduğumuzu göstermek, karşı tarafın da bize yakın hissetmesi konusunda önemlidir.

 

Şefkat: Önemsenmek güzel bir duygudur. Kendimizi pek iyi hissetmediğimiz zamanlarda, başımızı yaslayacağımız bir omuz olduğunu bilmek, anlaşılabilmek, anlatabilmek iki insan arasında ancak şefkat ile var olabilir. Merhamet, birbirimizin iyiliğini önemsemenin doğal bir bileşenidir ve kişilerarası ilişkiler için oldukça önemlidir.

 

Dürüstlük: Dürüstlük ve samimiyet birbirini besler. İkili ilişkilerde, karşılıklı olarak açık olabilmek, hislerimizi paylaşmak iki tarafın birbirine yakınlığı için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. İki taraf birbiriyle paylaşım içerisinde oldukça bu paylaşımlar ilişki arasındaki dürüstlük ve güvenirlilik adına oldukça önemlidir.

 

Emniyet: En derin, en gerçek benliğimizi başka bir kişiyle paylaşmak hem içinde bulunduğumuz ilişki adına hem de bireysel anlamda güvende hissetmek adına oldukça önemlidir.

 

İletişim: İyi bir iletişim sağlıklı bir ilişkinin temel taşlarından biridir. İyi iletişim sadece aynı şeyleri konuşmak, sürekli fikir birliği içerisinde olmak değil, bunun aksi olan durumlarda da iletişim ve ilişkiye dair becerileri sürdürebiliyor olmaktır.

 

Romantik ilişkilerde dokunmanın ayrıca bir işlevi bulunuyor. Partnerimizin varlığını ve sıcaklığını hissetmek, ona sevgimizi göstermek için onunla temas kuruyoruz. Romantik partnerle temas etmenin daha iyi bir ruh hali, daha düşük stres, artan ilişki kalitesi ve daha sağlıklı olmak gibi sayısız faydası bulunuyor. Dokunmanın yararlı ve romantik ilişkilerin olmazsa olmazı olarak kabul edildiği göz önüne alındığında, herkesin dokunmayı aynı şekilde arzuladığını düşünme eğiliminde olabiliyoruz. Ancak araştırmalar gösteriyor ki kişiler romantik ilişkilerdeki dokunma isteklerinde farklılaşabiliyorlar.

 

Peki fiziksel temas nasıl artırılır?

Fiziksel yakınlığı artırıcı aktiviteler bulunmak. İlişkide fiziksel teması artırıcı aktivitelerde bulunmaya çalışın. Örneğin; bir motorsiklet ya da bisiklet yolculuğu, bir lunapark deneyimi ya da film izlemek, beraber bir dans kursuna ya da fiziksel yakınlık gerektirecek başka bir aktiviteye katılmak çok iyi gelecektir. Ayrıca gün içerisinde geçirilen zamanlarda ufak temaslar; el ele tutuşmak, ufak dokunmalar, masaj yapmak, sarılmak, partnerin saçına dokunmak gibi ufak temaslar da fiziksel temasın artması için ufak ipuçları olabilir.



Kaynakça:

 

 

 

 

  • https://www.yakiniliskiler.com/posts.php?searchfor=fiziksel%20yakınlık&page=2

 

  • https://www.psychologytoday.com/intl/blog/laugh-cry-live/202109/what-do-if-your-relationship-lacks-physical-intimacy