Psikoloji bilimi, geçmişten günümüze sayısız psikoterapist ve onların geliştirdikleri kuramlar ile günümüze ulaştı. Peki, bu izleri yerinde görmek ister miydiniz? Şimdi, buram buram psikoloji kokulu bir yolculuğa hazır olun. Gezi rotamızda, Dünyada ve Türkiye’de yer alan psikoloji tarihindeki önemli mekanların birkaçını listeledik.

 

\"\"

 

Akron Üniversitesi Ulusal Psikoloji Müzesi – Ohio/ABD

Ulusal Psikoloji Müzesini içerisinde barındıran Cummings Psikoloji Tarihi Merkezi, 11 Ekim 1965'te psikologlar Dr. John A. Popplestone ve Dr. Marion White McPherson tarafından Amerikan Psikoloji Tarihi Arşivi (AHAP) olarak kuruldu. 2014 yılında Smithsonian Kurumu'na bağlı tam katlı bir Ulusal Psikoloji Müzesi merkeze dahil oldu. Psikoloji tarihi açısından kalıcı eserlerin sunulduğu müzede hafıza, zeka ve kişilik üzerine interaktif sergiler yer alırken Sigmund Freud'un filmleri, Stanley Milgram'ın itaat deneyindeki şok jeneratörü ve Stanford Hapishane Deneyinden çalışmalar öne çıkanlar arasında. Salı ve Perşembe günleri ziyarete açılan müzeye girişler ücretsiz. Yetkililer, isteğe bağlı 10 $ bağış yapılabileceğini öneriyor.

\"\"

 

Freud Müzesi – Londra/İngiltere

Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud ve çocuk psikanalisti olan kızı Anna Freud’un son evi 1986 yılında müze olarak hizmete sunuldu. Müzede, Freud ailesinin kültürel mirasları, çalışmaları ve meşhur kanepesi bulunuyor. Sergi ve koleksiyonların yer aldığı müzede aynı zamanda çeşitli eğitimler, konferanslar, sosyal yardım programları yapılıyor ve hatıraları saklı tutmak adına özel ürünlerin satışa sunulduğu bir dükkanda bulunuyor. Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri ziyarete açılan müzeye girişler yetişkinler için 14 £, gençler için 12 £, 12 yaşından küçükler için ise ücretsiz. Ayrıca herkes ulaşabilsin diye müzenin internet sayfasında ücretsiz sanal tur imkanı da mevcut.

 

\"\"

 

Sigmund Freud Müzesi – Viyana/Avusturya

Freud ve ailesinin 1938’deki sosyalist rejimden kaçmak zorunda kalana kadar 47 yıl boyunca yaşadıkları ev 1971 yılında müze olarak hizmet vermeye başladı. Avrupa’nın en büyük psikanaliz kütüphanesinin bulunduğu müzede Freud ailesine ait özel hatıralar yer alıyor. 2003 yılından itibaren Sigmund Freud Vakfı tarafından işletilen müzede bir dükkan ve kafe de bulunuyor. Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri ziyarete açılan müzeye girişler yetişkinler için 14 €, gençler için 5 €, 12 yaşından küçükler için ise ücretsiz. Ekstra ücret dahilinde, rehberli turlar ve şehir yürüyüşü fırsatları müzede yer alıyor.

\"\"

 

Freud Düşler Müzesi – St. Petersburg/Rusya

1999 yılında “Düşlerin Yorumlanması” kitabının yüzüncü yılında açılan müze, Viyana ve Londra'dakilerin aksine, Freud'un yaşadığı belirli yerler ile bağlantısı bulunmamakta onun fikir ve hayalleri ile ilgilidir. Müze iki salondan oluşur: Giriş odası (Aydınlık, Bilinç) ve Rüyalar salonu (Karanlık, Bilinçdışı). İlk salonda psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un hayatından bölümler gösterilir. İkinci salon, hayallerin sanal bir alanı, imgeler ve semboller dünyasıdır.  Tüm görünür görünmez duvarlar, zeminler ve tavanlar ziyaretçinin deneyimine hayal gücüne göre yeniden tasarlamaya ve hareket ettirmeye izin veren şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Salı, Cumartesi ve Pazar günleri ziyarete açılan müzeye girişler yetişkinler için 200 , öğrenciler için ise 100 . Ekstra ücret dahilinde rehber hizmeti de mevcut.

\"\"

 

 

Bilinçdışı İmgeler Müzesi – Rio de Janeiro/Brezilya

Elektroşok, lobotomi gibi tedavi yöntemlerini reddeden psikiyatrist Nise de Silveira’nın 1946 yılında Rio de Janeiro Ulusal Psikiyatri Merkezinde Ergoterapi bölümünü kurması ile başlayan süreçte hastaların iç dünyasına erişim aracı olarak resim ve modellemeler öne çıktı. Klinik deneyimler ile atölyede yaklaşık 350.000’den fazla esere ulaşan bir koleksiyon ortaya çıktı ve 1952’de müze olarak hizmet vermeye başladı. Jung’a dair önemli çalışmaların da yer aldığı müzeye ziyaretler Pazartesi ve Cuma günleri

\"\"

Viktor Frankl Müzesi – Viyana/Avusturya

Üçüncü Viyana Psikoterapi Okulunun kurucusu Viktor Frankl'ın yaşamını sürdürdüğü ev olan müze, 110'uncu doğum gününde 2015 yılında açıldı. Frankl’ın eserlerinin yer aldığı müzede çeşitli atölye ve seminerler de yer alıyor. Pazartesi, Cuma ve Cumartesi günleri ziyarete açılan müzeye girişler yetişkinler için 8 €, öğrenciler için ise 5 €. Ekstra ücret dahilinde rehber hizmeti de mevcut.

 

\"\"

 

Psikiyatri Müzesi – Bern/İsviçre

Psikiyatrist Walter Morgenthaler’ın 1913-1920 yıllarındaki koleksiyonlarının yer aldığı müzede hastaların çizdikleri eserler, bilimsel metinler, ahşap, kumaş, kil, metal ve diğer malzemelerden yapılmış birçok eser bulunuyor. Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri ziyarete açılan müzeye girişler 10 CHF.

\"\"

 

 

Psikiyatri: Ölüm Müzesi Endüstrisi – Kaliforniya/ABD

Scientology Kilisesi ve psikiyatrist Thomas Szasz tarafından kurulan bir anti-psikiyatri örgütü olan İnsan Hakları Vatandaşlar Komisyonu'nun işlettiği müze, psikiyatrinin kârla yönlendirilen bir endüstri olduğunu iddia ediyor. Psikiyatrinin zararlı tedavi cihazlarının belgesellerini, eserlerini ve sergilerini içeren müze, tarihsel ve çağdaş psikiyatrik teoriler ve uygulamalar konusunda kaynak oluşturuyor. Halka açık olan müze haftanın her günü hizmet veriyor.

\"\"

 

Bethlem Zihin Müzesi – Londra/İngiltere

1247 yılında kurulan ve İngiltere’de psikiyatrik hastalıkların bakımında uzmanlaşan ilk kurum olan Bethlem Royal Hastanesinin arazisinde yer alan müze, 2015’te açıldı. Müzede, akıl sağlığı ve tedavi tarihini desteklemek için benzersiz bir kaynak sunan uluslararası üne sahip arşivler, sanat ve tarihi objelerden oluşan bir koleksiyon yer alıyor. Müzeye girişler ücretsiz.

 

\"\"

 

C. G. Jung Evi Müzesi – Zürih/İsviçre

Jung ailesinin evi 2018 yılında müze olarak hizmet vermeye başladı. Müze; tarihi belgeler, kişisel eşyalar ve muhteşem deniz manzarası ile küçük bir şato görünümünde. Müzeye girişler, Yetişkinler için 22 CHF, öğrenciler için 15 CHF, çocuklar için ise ücretsiz.

 

\"\"

 

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi – İstanbul/Türkiye

2008 yılında hizmete sunulan müzede tarihi belgeler ve psikiyatrik çalışmaların yer aldığı önemli koleksiyonlar bulunuyor. Hastanenin tarihi gelişiminin kronolojik olarak sergilendiği müzede tıbbi cihazlar, hasta dosyaları ve ilaçlar da yer alıyor. Hafta içi ziyarete açık olan müzeye girişler ücretsiz.

\"\"

 

 

Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi – Edirne/Türkiye

Osmanlı Devleti’nin sekizinci padişahı II. Bayezid tarafından yaptırılan Külliye içerisindeki Darüşşifa bölümünde yer alan müze, dönemin önemli bir sağlık merkezini yansıtıyor. Uzun yıllar boyunca hizmet veren şifahanede ruh hastalarına yönelik dönemin tıp bilgisi ve ilaçlarının yanı sıra su sesi, musiki ve güzel kokular tedavi yöntemi olarak kullanıldı. Farklı şekillerde hizmet veren yapı, 1997 tarihinde müze olarak 15. yüzyılın tıp eğitimine dair bir zaman yolculuğunu yansıtıyor. Her gün ziyarete açık olan müzeye giriş ücreti 5 TL.

 

Not: Bu içerik, müzelerin resmi internet adreslerindeki bilgilerden alıntılar yapılarak hazırlanmıştır. Pandemi dolayısı ile bu listede yer alan müzeler, ziyaretçi alamamakta ya da kısıtlı ziyaretçi alabilmektedir. Müzelere giriş ücretleri ülkelerin resmi para birimleri ile kabul edilmektedir. Tüm detayları müzelerin internet adreslerinden öğrenebilirsiniz.