Kalbinizi ve kollarınızı

kocaman açın ve sarılın. 

Bugün Dünya Sarılma Günü!

         Dünya Sarılma Günü, 1986'da Kevin Zaborney tarafından oluşturuldu. 21 Ocak'ı Noel ve Yeni Yıl Tatilleri ile Sevgililer Günü ve insanların genellikle morallerinin bozuk olduğunu gördüğü doğum günleri arasında olduğu için seçti. Zaborney, \"Amerikan toplumunun duygularını toplum içinde göstermekten utandığını\" düşündü ve Sarılma Günü'nün bunu değiştireceğini umarak bu günü oluşturdu.

         Pandemiyle birlikte bir yıldır daha çok özlem duyduğumuz, kıymetini daha da anladığımız bu süreçte, sevgiyi ifade etmenin basit ve etkili bir yolu olan sarılmak, şefkat ve duyguları aktarmanın tedavi edici yönü olarak görülüyor.

         Uzmanlar, bir arkadaşla ya da aile üyesiyle sarılmanın yaklaşık 3 saniye sürdüğünü ifade ederek (bir sohbete devam etmeden önce hızlıca kucaklaşma) daha uzun sarılmanın (20 saniye önerilir) insan sağlığı için faydalı olduğu görüşünde. Sarılma sırasında bedeni rahatlatan ve endişeyi azaltan bir hormon olan oksitosin salgılanıyor. Genellikle \"sarılma hormonu\" olarak adlandırılan bu hormon yapılan araştırmalarda, 20 saniyelik sarılmalarla salınınca kan basıncını etkili bir şekilde düşürüyor ve stres hormonu olan norepinefrini azaltıyor. Virginia Satir’in günün anlamına özgü sözü ile yazımızı tamamlayalım.

“Hayatta kalmak için günde dört kucaklamaya, bakım için günde 8 kucaklamaya, büyümek için günde 12 kucaklamaya ihtiyacımız var.”