Duygusal ihmal, çok kez göz ardı edilen, gizlenen ve hatta bazen de fark edilmeyen bir durumdur. Eylemden ziyade, pasif eylemle ilgilidir; resmin kendisinden ziyade, aile resmindeki beyaz alandır. Genellikle çocuklukta  ‘söylenmiş’ şeylerden çok ‘söylenmeyen’, ‘gözlemlenmeyen’ ya da ‘hatırlanmayan’ alanlardır. Duygusal ihmale maruz kalmış kişiler, genellikle diğerlerinin ne istediğini ya da neye ihtiyaç duyduğunu iyi bilir. Ancak genellikle içsel deneyimlerinde neyin yanlış olduğunu ve onlara nasıl zarar verdiğini tanımlama konusunda başarısız olabilirler.

     Ebeveyni tarafından sürekli eleştirilen, duygusal ihtiyaçları sağlanmayan çocuklar kendi duygusal ihtiyaçlarının pek çoğuna kör bir şekilde büyüyebilirler. Duygusal olarak ihmalkar ebeveynler ikiye ayrılabilir: Ya kritik kriz anlarında çocuklarını duygusal olarak ihmal ederler ve tamiri mümkün olmayan yaralara yol açarlar (akut empatik başarısızlık) ya da çocuğun çocukluk gelişimde gereksinimlerinin bir kısmına kronik olarak duyarsızdırlar (kronik empatik duyarsızlık). (Webb,2020) Bir çocuğun duygularına ve ihtiyaçlarına ebeveynleri tarafından \"önemsiz\" muamelesi yapılırsa, çocuğun kendisinin kişisel bir parçası derinden reddedilmiş olur. İhmal edilmiş çocukların içlerinde; kendileri, kendilerine duydukları sevgi ve diğerleriyle duygusal bağ kurma yeteneğiyle ilgili boşluk hissiyle büyümüş olduklarına şüphe yoktur.

     Bunun telafisi için çocuğa zaman ayırıp kendisini anlamasında yardımcı olmak için onun duygularının farkında olmak ve onun duygusal ihtiyaçlarıyla uyumlu kalmaya çalışmak büyük bir adım olacaktır. Duygusal ihmale uğramış kişiler, kendi çocuklarının duygularından habersiz olabilir ve çocuklarını aynı kör noktaya getirerek büyütebilirler. Bu aşamada ilk önce duygusal ihmalin varlığını kendinizde fark etmek önemlidir.

     Çocukluğunda duygusal ihmale uğramış bir yetişkin yaşadığı durumu fark ederek, duygularıyla temas edip sağlıklı ilişkiler kurabilir, kendiyle temasını sağlayabilir. Her duygunun bir amacı vardır; duygular, adapte olmamıza, hayatta kalmamıza ve mücadele etmemize yardımcı olan araçlardır. Sonrasında duyguyu kabul edip bağ kurarak, gereken bir eylem varsa bu duyguya iyi gelecek seçenekleri ele almak iyileştirici olacaktır. İletişim çatışmaları yaşarken konuyu ve konu sebebiyle nasıl hissettiğinizden bahsetmek daha yapıcı olur. Kendinizi beslemeyi öğrenmek, öz-disiplini geliştirmek, kendinizi yatıştıracak ne ise bunları düşünmek ve tanımlamak, kendinize karşı şefkatli olmak çocukluğunda duygusal ihmale uğramış yetişkinler için iyileştirici olacaktır. Tüm bu bilgilerin yanında, uzman desteği alarak çocuklukta yaşanan duygusal ihmale klinik ortamda çözüm aramak en doğru yollardan biri olacaktır. Sağlıklı günler dileriz. 

 

Çocuk gelişimi yolculuğu boyunca online ortamda ebeveyn danışmanlığı alabileceğiniz kardeş girişimimiz Cocugumneden.com, tecrübeli ve uzman kadrosuyla; çocuklarla etkili ve etkin iletişim kurma becerilerinizi geliştirmeyi, onların gelişimsel süreçlerini anlamlandırmanıza, onlara pozitif sınırlar koymanıza yardımcı olmayı ve sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisi yapılandırmanızda size rehberlik etmeyi amaçlar. 
Cocugumneden.com size ebeveynlik yolculuğunuzda eşlik eden bir yol arkadaşıdır.

 

 

Kaynakça:

Webb, J. (2020). Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi (G. Arıkan, çev.). İstanbul.

Webb, J. (2020). Çocuklukta İhmalin İzi: Çözümler (G. Arıkan, çev.). İstanbul.

Cori, J. L. (2018). Annenin Duygusal Yokluğu (B. G. Haktanır,çev.). İstanbul