Clubhouse adlı bir uygulama son zamanlarda adından sıkça söz ettiriyor ve tüm dünyada hızla yayılıyor. Biz de Gonullupsikolog.org Ekibi olarak yalnızca davetiyesi olanların girebildiği bu uygulamaya yakından bakmak ve Clubhouse ve FOMO (Fear of Missing Out) arasındaki bağlantıyı incelemek istedik. 

     Pandeminin başından beri, genellikle ev ve iş arasında sınırlanmış olan hayatlarımıza renk katmak için birçok farklı online sosyalleşme ortamını ve yollarını denemeye devam ediyoruz. Zoom partileri, toplantıları, YouTube ve Instagram canlı yayınları bunlardan bazılarıydı. Şimdi ise tüm dünyayı kasıp kavuran sadece özel davetle girmenin mümkün olabildiği ve üyelik kulübü gibi kullanılan yeni bir uygulama var: Clubhouse

     Clubhouse uygulaması sadece iPhone marka telefona sahip olanların katılabildiği, Android işletim sistemli telefonlarda kullanılamayan bir moderatör tarafından yönetilen farklı odalarda farklı sesli sohbetlere katılabildiğiniz bir uygulama. Görüntü olmadan sadece sesli konuşmaların yer aldığı odalarda dizi-film oyuncuları, siyasiler, reklamcılar, girişimciler aslında herkes var. 

     Clubhouse sohbet odalarını gerçek ismiyle açanlar arasında Oprah Winfrey, Jared Leto, Kanye West, Ashton Kutcher ve hatta Ahmet Davutoğlu bile var.  Clubhouse odasını açan kişi o odanın moderatörü oluyor ve herkese sırayla söz hakkı veriyor. Böylece birçok ünlü ile konuşma fırsatı da yakalayabiliyorsunuz. 

     Diğer sosyal medya uygulamalarının aksine beğeni üzerine kurulu olmayan sistemde en önemli şey diyalog! Bu başta kucağa hoş gelebilse de aslında Clubhouse uygulamasının sebep olduğu bir de “negatif” olarak adlandırılabilecek bir durum var ki o da şu an ciddi bir FOMO yaratması. 

     FOMO, yani geride kalma, kaçırma korkusu zamanımızı verimli kullanmamıza engel yaratabilecek potansiyel bir sorun. FOMO, bireylerin gelişmeleri takip etmemelerinin kendileri için bir eksiklik olduğunu düşündüren bir yeni nesil hastalık. FOMO’nun belirtileri ise sürekli sosyal medyaya bakma arzusu, sürekli paylaşım yapma isteği, sürekli bir kişi/ sayfa / ya da grubu takip etme isteği ve günde 1 saatten fazla sosyal medyada vakit geçirme gibi özetlenebilir. 

     Her ne kadar ilgilendiğimiz farklı disiplinler ile ilgili sesli bilgileri bulabilmeyi, ulaşmak istediğimiz birçok işinin ehli uzmana, sohbet etmek istediğimiz ünlülere ulaşmayı kolay ve ulaşılabilir kılsa da konuşmaların tümü canlı ve eşzamanlı olarak gerçekleşen, kaydetme özelliği olmayan Clubhouse, FOMO’ya sebep olması ile bizi sosyal medya bağımlısı bireyler haline getirme riskini de taşımakta. Tabii ki sosyal medya kullanımının frekansına ve yoğunluğuna  karşı her zaman özgür irademizle karar verebiliriz, yeter ki farkında olalım. 

 

Kaynak:

http://ruhsagligidernegi.org/fomo-fear-of-missing-out/

business2community.com/social-media/the-unbearable-fomo-of-clubhouse-02376867