Çift terapisi, çiftlerin ilişkilerindeki zorlukları aşabilmelerine, ilişkilerini daha iyi anlamalarına ve birbirleriyle daha sağlıklı bir ilişki kurmalarına yardımcı olan bir terapi türüdür. Terapi sırasında, çiftler arasında yaşanan zorlu süreçler ele alınarak, çatışmaların çözülebilmesi ve kişilerin daha sağlıklı bir yönde gelişme göstermesine yardımcı olunur. (Oltmanns & Emery, 2015). Yalnızca ortada bir sorun görülmesine gerek yoktur, ilişkideki doyumu arttırmak için de çift terapisine başvurulabilir. Çift terapileri yaygın olan kanının aksine, evli olmayan çiftlere de uygulanabilmektedir. (Oltmanns & Emery, 2015).

     Bu terapide, çiftler birbirleri hakkında daha fazla şey öğrenerek olaylara, farklı bakış açılarından bakabilme özelliklerini geliştirirler. Kişiler, terapi sonrasında da ilişkilerinde yaşanacak olan olası problemlerle baş etme becerilerini geliştirler. Terapist, bu çatışmaların yapıcı yollar ile çözülmesine yardımcı olur. Terapist, bazı seanslarda bireyleri ayrı ayrı terapiye alabildiği gibi çift olarak da alabilmektedir. Bu durum, terapinin akışına göre değişiklik gösterir. Terapist, bu terapi türünde bireylere tarafsız bir şekilde yaklaşarak, birbirlerinin duygularını daha iyi anlayabilmelerine ve birbirlerine karşı daha dürüst olmalarına olanak sağlar. Çiftlerin ilişki içerisindeyken hissettikleri, bu ilişkiden beklentileri kişilerin kendini kapatmasına olanak vermeden, uygun yönlendirmeler ile yapıcı bir şekilde konuşulmaya çalışılır. (Gurman & Fraenkel, 2002).  Sen dili yerine ben dili kullanılması sağlanır. Örneğin, ‘’Beni deli ediyorsun ve her zaman kırıyorsun’’ yerine, ‘’Sen böyle yaptığında ben çok üzülüyorum, bu yüzden bunu yapmamanı tercih ederdim.’’ şeklinde doğru iletişim kalıpları kullanarak, hislerin doğru yollarla açığa çıkması ve kişilerin birbirlerini daha iyi şekilde anlaşılması sağlanır. 

     Çift Terapisi denince akla gelen ilk isim Dr. John M. Gottman ve eşi Julie Gottman’dır. Çift terapisi hakkında 1970 yıllarında geliştirdikleri ve ‘’Gottman Methodu’’ olarak bilinen yaklaşım, günümüzde çift terapilerinde sıklıkla kullanılmaktadır. (Gurman & Fraenkel, 2002). Bazı durumlarda çift terapisi yasal olarak da önerilebilir. Örneğin, aile mahkemelerinde, boşanma davalarından önce çift terapisi önerilebilmektedir. 

 

Kaynak:

Gurman, A. S., & Fraenkel, P. (2002). The history of couple therapy: A millennial review. Scholarly Journals, 41(2), 199-260.

Oltmanns, T. F. & Emery, R. E. (2015). Abnormal Psychology. (8th ed.) London: Pearson.