\"Öyle sev ki, sevdiğin kendini özgür hissetsin.\" 

Thich Nhat Hanh

    Her duygunun, dürtünün ve hissin bir fonksiyonu var.  Örneğin, acı hissi olmasaydı, beden kendini koruyamazdı. Bu hisler, duygular, dürtüler o denli hayatidir ki hayatta kalmamızı sağlarlar çoğu zaman. Peki bazısı için tanıdık bazısı için de bir o kadar uzak o his, yani aşk… Acaba aşkın fonksiyonu nedir? Aşk olmasaydı, belki de 6,7 milyar insan arasında iki kişi birbirini bulup, bağlanıp bir hayat kuramazdı. Aşk olmasaydı, insanlar üreyemezdi. Aşk olmasaydı, uygarlık olmazdı. Sizce aşk olmasaydı neler eksik olurdu?

    Kısıtlamak, yermek, eleştirmek aşkın tabiatına aykırıdır. Aşk her bireyin kendince oynadığı, yazdığı ve yönettiği bir filmdir. Aşka dair tüm övgüler ve eleştiriler genelde bir noktada birleşir: Özgürlük... Özgürlüğü, aşkın kendisinden bile üstün mü kılarız? Yani bir aşktan daha büyük bir aşkla mı bağlıyız özgürlüğe? Aşk kalben, özgürlük ise zihnen var edilebilecek soyut ve muhteşem hislerdir. Yani bir aşk kalıbı yoksa özgürlük kalıbı da yoktur. Kimine göre aşk, sadece sarılmak kimine göre ise tutkudan deliye dönmekse, kimine göre özgürlük de sadece dilediğinde koşabilmek kimine göre en deli haliyle sokakta dans edebilmektir. Belki de özgürlük bu yeryüzünde iyi olmayı seçebilmek, uyuyabilmek, bir uçtan bir uca dünya gezegenini dolaşabilmektir. Aşkın yeşerebilmesi için öncelikle “kendiniz olabilmeniz” gerekir. Kendiniz olabilmeniz için de kendinizi bütünüyle özgür hissedebilmeniz gerekir. Özgürlüğün olmadığı yerde aşk da var olamaz. Birlikteliğinize dönüp bakın, daha çok özgürlük veren cinsten bir birliktelik mi, yoksa özgürlüğünüzü kısıtlayan tarzda bir birliktelik mi? Sahiplenme adı altında kapana kısılmış bir halde misiniz? Aşk tıpkı doğada yetişen bir çiçek gibidir. Eğer onu arzuluyorsanız, onu sahiplenmeden ve olduğu haliyle kabul edip sevmelisiniz.

     Öyle sev ki, sevdiğin kendini özgür hissetsin demiş Thich Nhat Hanh, boğmadan, korkulara bulamadan, zorunlu, sorumlu, sorunlu hissettirmeden sevmek... Ve sevilmek için izin vermek sizce nasıl olur? Aşkınızın özgürlüğü, özgürlüğün aşkınızı beslediği sevginizin olması dileğiyle…

Kaynakça:

Özgür Bolat/ Aşkın Anatomisi

http://blog.milliyet.com.tr/ask-ozgurlugu-sever/Blog/?BlogNo=53965