Özel günler değerlidir. Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü (veya sevgi günü) gibi özel zamanlar değer verdiğimiz kişileri hatırlama, sevindirme, en önemlisi de onlara olan sevgimizi ifade etme şansı verir. Evet şans diyorum, çünkü günümüz koşturmacasında en yakınımıza dahi duygularımızı ifade etmeyi unutur olduk. Evet, şans diyorum, çünkü bu sayede raflara kaldırdığımız sevgi sözcükleri; seni seviyorumlar, iyiki varsınlar belki bir süreliğine tekrar ortaya çıkıyor.

Mayısın 2. Pazar günü olarak kutladığımız anneler günü geldi. Belki bu yıl sımsıkı sarılmak pek mümkün olmayacak, uzaktan kutlamaya çalışacağız, uzaktan göndereceğiz öpücüklerimizi. Çiçekler gönderilecektir belki… Benim favorim şöyle mis gibi kokan güllerdir her zaman…

Sahi, sosyal medyayı da unutmamak gerek. Annelere sarılırken, öperken çekilmiş resimlerini paylaşacak çoğumuz. Şöyle bir de afilli, duygu yüklü cümleler yazılacak altına. Belki yüzüne söylemediğimiz duygu yüklü cümleleri sosyal medyadan dile getireceğiz. 

Elbette hatırlamak, hatırlanmak güzel şeyler. Hatırlanmak bizi ait hissettirir, varoluşumuza kanıt niteliğindedir. Peki, sağlıklı hatırlamanın şekli nasıl olmalı?  Anneler gününde sosyal medyanın tüm platformları üzerinden annemize haykırdığımız sevgi gösterilerimiz… bizlerin kutlamaları bir başkasının ruhunu zedeliyor olabilir mi? Bu konuyu daha detaylı ele almadan önce, anneler gününün kökenine, ne zaman kutlanmaya başlandığına dair bilgi vermek isterim.

Anneler günü birçok ülkede kutlanır. Ancak kutlama günleri ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Örneğin komşumuz Yunanistan anneler gününü 2 Şubatta kutlarken, Norveç şubatın ikini Pazar günü kutlamakta. Balkanlardaki birçok ülke ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü anneler günü olarak da kutlamaktadır. 

Anneleri sevindiren, onurlandıran bu geleneksel günün kökeni antik yunanda tüm tanrı ve tanrıçaların annesi kabul edilen Rhea’yı onurlandırmak adına her yıl düzenledikleri ilkbahar kutlamaları ile başlamıştır. Dolayısıyla annelerin onurlandırıldığı, anıldığı bugünün kökeni çok eskiye dayanıyor diyebilmemiz mümkün. Modern zamana geldiğimizde ise  Anna Jarvis’in kaybettiği annesini anma günü olarak başlattığı gün, sonrasında 1914 devlet tarafından resmileştirilerek anneler günü olarak ABD geneline yayıldı. 

Anne, insan hayatının her evresinde çok değerlidir. Her zaman sığınacak bir liman, koşulsuz güven ve sevginin sembolüdür adeta. O yüzdendir ki elimize geçen her fırsatta onları sevindirmek için çabalarız. Anneler günü de elbette bu fırsatlardan biri.  Hediyeler, çiçekler, fotoğraflar, sevgi gösterileri gırla gider. Çok sevdiğim bir dostum, annesini maalesef erken yaşta kaybettiğinde, anneler günü hakkındaki yorumu şu olmuştu; Çocukken, anneler günü öncesi uyuyup anneler günü bittikten sonra uyanmak isterdim…

Kendimi doğru ifade etmek isterim; annelerimizi hatırlamak, onlara sadece anneler gününde değil her gün sevdiğimizi söylemek, çiçekler alıp mutlu etmek çok kıymetli şeyler. Ancak, modern zamanın hayatımıza getirdiği yeni bir kural varmış gibi geliyor bana; sosyal medya ile gerçek yaşantıyı paralel götürmek… Sosyal medya üzerinden paylaşılan onlarca fotoğraf karnavalı, anlamlı şiirler, duygu yüklü sözler sanki toplumca eskiden daha çok kıymet verdiğimiz bir şeyden uzaklaştırıyor bizi; acıya duyarlılık. 

Evet, acıya duyarlılık. Özleme, hasrete, kavuşamamaya duyarlılık. Yukarıda, sağlıklı hatırlama şeklinden bahsetmiştim. Anneler gününde annemizi sağlıklı bir şekilde hatırlamak, benim fikrime göre, bir yandan annemizi onurlandırmak ve onu ne kadar çok sevdiğimi belli etmek iken bir yandan da bunu başkasının özlemine, hasretine saygı duyarak yapmak aslında… Sizce, nasıldır hatırlamak? Bir düşündüğünüzde, anneler günü veya diğer tüm önemli günlerde sosyal medyayı ‘sağlıklı hatırlamak’ için kullanabiliyor muyuz?

 

Temennim, bizim kutlamalarımız, başkasının ruhunu acıtmasın.

Tüm annelerin, annelik yapanların, anne olmak isteyenlerin, bu dünyadan ayrılmış melek annelerin bu değerli gününü kutlarım… 

 

 

 

 

Kaynakça

 

Ademoğlu Y. (10 Mayıs 2020) 10 Mayıs Anneler Günü: Nasıl ortaya çıktı? Bir pazarlama ürünü mü? Kökleri nereye uzanıyor? https://tr.euronews.com/2020/05/10/10-may-s-anneler-gunu-nas-l-ortaya-c-kt-bir-pazarlama-urunu-mu-kokleri-nereye-uzan-yor

Tarihi Olaylar; Anneler Günü link’ten ulaşabilirsiniz; https://www.tarihiolaylar.com/tarihi-olaylar/anneler-gunu-311