Umut, hayal kırıklığı ve aradaki her duygu. 2021’in bize kattığı inişler ve çıkışlar… Ruh sağlığının çok daha önemli olduğu ve bir o kadar da önemli hale geleceği bir seneyi yaşadık. Bu yıl, bize zihinsel sağlımızı yönetme noktasında proaktif olmanın önemini hatırlattı. ‘Psikolojik iyi oluş’ derinlemesine ihtiyaç duyulan bir kavram halini aldı.

Pandemi ile birlikte kişilerarası ilişkilerimizden eğitim hayatına, sağlık problemlerinden finansal zorluklara kadar çok sayıda değişim ve dönüşümün etkisini gördüğümüz bir yıl oldu. Online terapi hizmetinin giderek yaygınlaşması ile farklı mekanlarda olunsa da terapötik ilişkinin bir nevi kurulabileceği düşüncesi hissedildi ve sağladığı imkanlar ile tercih edilen bir platform halini aldı. Bizler için yeni bir deneyim halini alan uzaktan eğitim ile olası kriz durumlarında zihnin buna uyum sağlayabileceği düşüncesi gelişti. Uzaktan çalışma sistemi ile birlikte yaşamanın getirdiği olası krizlerle baş etme stratejileri geliştirildi, ilişkiler bazı zamanlarda problemli hale geldi. Ruh sağlığımız ile beraber hava olaylarındaki değişimler iklim krizini bizlere bir kez daha hatırlattı, literatüre buna bağlı kaygı problemleri yerleşti. Daha iyisi ve daha kötüsü için sosyal medya tercih edilen bir alana dönüştü. Duruma uyum sağlama çabası içinde olan zihnimiz yorucu ancak bir o kadar da yaratıcı hale büründü.

2022'nin belirsiz geleceğine yaklaşırken yapabileceğimiz en iyi şey kendimize dönmek ve birbirimizle dayanışmak. En önemlisi de andaki duyguyu koruyabilmek…

 

Kaynak

https://www.verywellmind.com/verywell-mind-2021-year-in-review