Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle içinde bulunduğumuz bu dönemde ebeveyn-çocuk ilişkileri yeni bir önem kazanmış durumda. Zorunlu karantina dönemi ve sokağa çıkma yasaklarını atlatmış olsak da zorunda olmadıkça dışarı çıkamadığımız bu dönemde yeni şartları çocuklara açıklayabilmek ve onları bu döneme alıştırabilmek oldukça önemli ve zor bir iştir.

 

Ebeveynlerin bu dönemdeki davranışları ve ruh halleri çocukların üzerinde büyük etki bırakmakla beraber her durumda olduğu gibi çocuklar tarafından örnek de alınacaktır. Özellikle normal hayata dönüş aşamasında çocuklarla iletişimi sıkı tutmak onları dünyadaki “yeni normal”e alıştırmak için önemli bir ilk adım olacaktır. Tüm dünya “yeni normal”e alışırken ebeveynlerin görevi salgın hakkındaki yeni gelişmeleri takip ederek kendilerinin ve çocuklarının sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde evde ve dışarıda günlük aktivitelere olabildiğince devam ettirebilmektir. Dışarı çıkmak, arkadaşlarla oyun oynamak, parka gitmek vb. aktivitelerden uzun bir süredir uzak olan çocukları bir anda eski alışkanlıklarına dönmeleri için serbest bırakmak yerine alınabilecek önlemleri araştırarak bunları mümkün olduğunca uygulamaya çalışmak, bu dönemde bir ebeveynin yapması gerekenlerdendir. 

 

Alınabilecek önlemlerin araştırılması, salgınla ilgili gelişmelerin takip edilmesinin yanında öğrenilenlerin çocuk ile paylaşılması da oldukça önemlidir. Bir çocuktan nedenini bilmeden bir kurala uymasını beklemek çocuğun gelişimi için sakıncalı bir durumdur. Ebeveyn ve çocuğun düzenli bir iletişim içinde olması, ebeveynin çocuğun yaşına ve kişiliğine uygun olacak şekilde “yeni normal” hakkında bildiklerini onunla paylaşması, durumu biraz da olsa kolaylaştıracak ve anlaşma sağlayacaktır.

 

Çocukları “yeni normal”e alıştırmaya çalışırken onlarla duyguları ve hissettikleri hakkında konuşmak da yardımcı olacaktır. Hissettiklerinin oldukça normal olduğunu ve birçok insanın onlarla aynı duyguları paylaştığını öğrenmeleri çocuklar için sağlıklı olacağı gibi bu dönemi tüm aile bireyleri için de kolaylaştıracaktır. COVID-19 salgını süresince verilen genel bilgilerin hastalığın kontrol altına alınamaması, hastalığa hazırlıklı olmadığımız üzerine olmasından ötürü, bunları duyan çocuklarda ister istemez bir panik hali gözlenmesi muhtemeldir. Ebeveynlerin bu durumda görevi, çocukları güvende hissettirmek ve onları koruyabildiklerini göstermektir. Ebeveynlerinin duruma sakin ve kontrollü bir şekilde yaklaştığını gören çocukların, daha iyi bir ruh halinde olmaları oldukça yüksek bir ihtimaldir.

 

Pandemi süresince çocukların fiziksel sağlığını korumak kadar mental sağlıklarının da korunması onların “yeni normal”e alışmalarına yardımcı olmaktadır. Böyle bir dönemde çocuklarla iletişime önem verilmesi; yeni şartların onlarla paylaşılması, önlemlerin birlikte alınması ve hissedilenlerin tartışılması, çocuğun hem fiziksel hem de mental sağlığının korunmasında büyük bir rol oynamaktadır. 

 

Çocuk gelişimi yolculuğu boyunca online ortamda ebeveyn danışmanlığı alabileceğiniz kardeş girişimimiz Cocugumneden.com, tecrübeli ve uzman kadrosuyla; çocuklarla etkili ve etkin iletişim kurma becerilerinizi geliştirmeyi, onların gelişimsel süreçlerini anlamlandırmanıza, onlara pozitif sınırlar koymanıza yardımcı olmayı ve sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisi yapılandırmanızda size rehberlik etmeyi amaçlar. 
Cocugumneden.com size ebeveynlik yolculuğunuzda eşlik eden bir yol arkadaşıdır.

 

Kaynak:

Speaking to Your Kids About Our New World…. (n.d.). Psychology Today. 

What Do Children Need Most From Parents Right Now? (n.d.). Psychology Today.