Hamilelikten itibaren annelerde başlayan bir telaş vardır: ‘Mükemmellik telaşı’. Acaba çocuğuma yetebiliyor muyum? Ya onu üzersem? Mükemmel bir anne olabilecek miyim? Tüm bu mükemmel olma kaygısı annelerin kafalarında derin düşünceler yaratıyor aynı zamanda çocukları ile geçirdikleri keyifli yolculukta zorluklar yaşamalarına sebep olabiliyor.

Peki iyi bir anne olmak için mükemmel olmaya ihtiyaç var mı?

Ünlü psikanalist Donald Winnicott literatüre çok kıymetli bir kavram kazandırmıştır: 'Yeterince İyi Annelik'. Winnicott 'mükemmel annelik' diye bir şeyin mümkün olmadığını 'yeterince iyi anneliğin' mümkün olduğunu söyler. 'Yeterince iyi annelik' kavramı; bakım veren ve bebeğin ilişkisinde bakım verenin bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına uyumlanabilen, duyarlı olan, ve ilgi gösteren olarak tanımlanır. Yeterince iyi olmak mükemmel olmayı kapsamaz bu yüzden ebeveyn çocuğun ihtiyaçlarını karşılarken sonsuz destek vermek yerine düş kırıklığı yaşamasına ve bunlarla mücadele etmesine izin verir, çocuğunun ayrı bir birey olduğunun farkında olur, kendisini ve duygularını keşfetme fırsatı verir. Çocukların hata yapmaları, düş kırıklığı yaşamaları sağlıklı bir gelişim için önemlidir, ebeveynler hatalara imkan tanıyarak çocuklarının dış dünyaya uyum sağlamalarına yardımcı olurlar ve baş etme becerilerinin güçlenmesine destek olmuş olurlar. Mükemmel ebeveyn olmaya çalışmak annelerin üzerindeki baskıyı arttırır, kendilerini yetersiz hissetmelerine sebep olur ve çocuk ile ebeveynin ilişkisini olumsuz etkiler. Anneler mükemmel olma çabasına girmemeli ve bunun kaygısını yaşamamalılar, mükemmel olmak iyi bir anne olmak değildir.

Tüm annelerin, anne olmak isteyenlerin, kalbinde annelik duygusunu taşıyanların Anneler Günü'nü kutlarım.

 

Kaynak: 

Sarısoy, G. (2016). Winnicott’ın Gerçek Benlik ve Sahte Benlik Kavramlarının Bir Vaka ve Terapi İlişkisi Bağlamında İncelenmesi. Ayna Klinik Psikoloji Dergisi, 1-15.

Yeterince İyi Anne ve Bebeğin Kişilik Gelişimi: https://hipokampusakademi.com/winnicotta-gore-yeterince-iyi-anne-ve-bebegin-kisilik-gelisimi/